Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Chris Simion-Mercurian, o artistă puternică. A adus pe scena Teatrului Național din Capitală piesa „Nora" de Henrik Ibsen

Chris Simion-Mercurian este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi din țară. Cu o personalitate puternic creatoare, originală și inovativă ea readuce, după 60 de ani, pe scena Teatrului Național din Capitală piesa „Nora" de Henrik Ibsen!

Maria Stiuca,

Chris Simion-Mercurian, o artistă puternică [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Chris a venit astăzi să ne povestească despre acest proiect de suflet și nu numai”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Chris Simion-Mercurian, o artistă puternică

Cristina Dorobanțu: Bine te-am găsit, Chris!

Chris Simion-Mercurian: Mulțumesc pentru invitație!

Cristina Dorobanțu: Iată o nouă punere în scenă.

Chris Simion-Mercurian: Da, e nouă și concret și metaforic pentru că am recitit textul într-o viziune regizorală total nouă și se joacă la Teatrul Național. Premiera oficială va fi pe 25 ianuarie și este deja sold-out. Este un spectacol care o are în rolul titular pe Irina Movilă, plus ceilalți colegi de scenă și da, este o producție care e realizată în colaborare cu asociația Grivița 53.

În demersul de promovare pentru proiectul Grivița 53, primul teatru construit împreună, care trebuie să spun că este susținut din grandurile norvegiene în programul RO-Cultura pe 2014-2022, fără de care noi nu am fi putut să ne lansăm în toată nebunia aceasta de a construi un teatru de la zero. Și „Nora” face parte din acest program, noi aveam obligația față de partenerii norvegieni să promovăm un text din repertoriul norvegian și Henrik Ibsen este considerat cel mai important dramaturg norvegian clasic.
Am ales „Nora” pentru că și pentru mine, ca regizor, era important să pot să vin cu spiritul Grivița 53 în această montare și să vin cu altceva decât s-a făcut vreodată.

Cristina Dorobanțu: Ai emoții?

Chris Simion-Mercurian: Da. am emoții pentru că este o dublă responsabilitate: o dată ca regizor, semnez o producție la Teatrul Național, unde m-am reîntors după 20 de ani, acolo am debutat ca regizor și am emoții ca inițiator al programului, al inițiativei Grivița 53.

Cristina Dorobanțu: În ce stadiu vă aflați cu lucrările pentru Grivița 53?

Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Chris Simion-Mercurian: Am ajuns la cota 0 pe partea de foaier și pe partea de săli. Deci, practic, începând cu luna viitoare începem să creștem și să devină vizibil. S-a lucrat la subsol foarte mult. Se spune în șantier ca am depășit partea cea mai grea și sperăm ca în mai să închidem etapa importantă cu fondurile norvegiene și undeva la sfârșitul anului să devină funcțional și să fie un nou teatru al Bucureștiului, construit de ctitori, construit de comunitate.

Cristina Dorobanțu: După 20 de ani la Teatrul Național. Cum a trecut acest timp?

Chris Simion-Mercurian: Parcă nu e viața mea. Sunt atât de multe acumulate și în plan profesional și în plan personal, sunt patruzeci de spectacole pe care le-am însemnat ca regizor, sunt unsprezece cărți, ultima este aici pentru voi: Dicționarul de optimisme.

Cristina Dorobanțu: De unde atâta energie, Chris??

Chris Simion-Mercurian: Din pasiune. Fără pasiune și fără credință nu ai cum. La mine sunt cele două chei cu care am lucrat pe tot parcursul meu și energia pe care o am vine din faptul că cred că trebuie să ne găsim un sens și eu mi l-am găsit în teatru și în scris și atunci, oricât de greu este și oricât de mult ar fi de lucru, duci.

Cristina Dorobanțu: Cum s-a născut povestea Grivița 53, un teatru făcut de la zero?

Citește și: VIDEO- Premieră îndelung așteptată la operă, de Ziua Culturii. Spectacolul „Oedipe” a creat magie

Chris Simion-Mercurian: Dintr-o nevoie. Din nevoia de a lăsa o moștenire generațiilor care vin după noi, din faptul că am văzut foarte mulți tineri extrem de talentați care nu aveau unde să se exprime, din istoria mea personală și din toate frustrările și complexele pe care le-am acumulat în cei 20 de ani și din responsabilitatea socială pe care cred că trebuie să o avem fiecare dintre noi. Am ales să nu plec din această țară și atunci, dacă am ales să rămân, cred că sunt datoare să construiesc și i-am molipsit și pe ceilalți. Acum, comunitatea Grivița 53 are aproape 11 mii de ctitori. Mai avem nevoie de parteneri, mai avem nevoie de susținători așa că acum, dacă printre spectatorii voștri sunt oameni care cred în această poveste, în acest vis, se intre pe grivita53.ro și acolo vor afla cum ne devin parte din poveste.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Ana Dumbravă, românca desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume- radioimpuls.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Cristina Dorobanțu: Chris, la un moment dat ai trecut printr-o situație limită. Spuneai atunci că ți-au fost alături prietenii, familia.

Chris Simion-Mercurian: Te referi la diagnosticul oncologic. Da și, culmea, a venit exact când în momentul în care eram foarte fericită. Am ținut tratamentul sub control și doar pentru mine, pentru familie și pentru actorii cu care lucram în perioada respectivă pentru că am montat într-un an de zile, în anul când făceam chimioterapie și radioterapie și operația, am făcut trei spectacole. Dar știau foarte puțini oameni. Șantierul era în faza de a fi deschis și nu am vrut să se știe pentru că nu am vrut să primesc mila nimănui, fapt pentru care, după ce am închis tratamentul și am depășit perioada critică, am ieșit public și le-am spus ctitorilor care continuau să doneze pentru teatru prin ce am trecut. Nu s-a oprit absolut nimic pentru că eu cred că noi nu suntem de neînlocuit. În orice secundă suntem de înlocuit și eu sunt conștientă de asta și dacă nu mai era proiectul avea cine să-l ducă mai departe pentru că sunt oameni care sunt ca și mine.

Cristina Dorobanțu: Pe scurt, care este cea mai mare dorință anul acesta?

Chris Simion-Mercurian: Cea mai mare dorință: să ducem la bun sfârșit Grivița 53, primul teatru construit de la zero după aproape 80 de ani.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI