In articol:
Vijelii de 200 de kilometri la oră au măturat vestul Europei. În Marea Britanie, pe insula Jersey, vântul a suflat atât de puternic încât oamenii au fost sfătuiți să rămână acasă din cauza pericolului, iar în Franta, pe bulevardul din orașul Brest aproape toți copacii au fost doborâți. Bretania este răvășită de cea mai puternică furtună din ultimii zeci de ani, una cu forță de uragan care a prăbușit macarale și stâlpi de electricitate, lăsând fără curent un milion 200
Ciaran lovește ca o „bombă meteo” Europa
Nord vestul Franței a fost lovit în plin de furtuna Ciaran, pentru care autoritățile au emis alerte de pericol iminent pentru viața oamenilor.
În zona de coastă, la Finistere, valurile au atins 20 de metri, iar vântul a suflat cu peste 200 de kilometri pe oră. Cu o asemenea viteză s-au spulberat câteva recorduri meteo.
Pe uscat, pagubele sunt uriașe: stâlpi de electricitate și copaci smulși de-a dreptul din rădăcină de forța vântului, drumuri prăbușite, fațade de imobile distruse.
Imagini ca de apocalipsă au fost postate pe rețelele sociale, unde se văd ziduri smulse pur și simplu, case fără țiglă, geamuri sparte. Furtuna ca un uragan a doborât în orașul Brest, pe bulevardul principal, aproape toți copacii.
O femeie aflată într-o mașina a murit după ce un arbore s-a prăbușit peste ea. Alte 16 persoane au fost rănite din cauza vremii extreme. Un milion 200 de mii de case au rămas fără electricitate. Aeroporturile, transportul pe căile ferate, piețele alimentare, serviciile de feribot şi şcolile au fost închise.
În 3 departamente este alertă roșie de pericol, iar în restul regiunii, inclusiv în Normandia, este cod portocaliu.
Bretania a devenit o provincie închisa cu criculație strict interzisă, iar autoritățile au transmis numeroase mesaje de avertizare.
3.500 de intervenții au avut pompierii pe străzi pentru a degaja drumurile și a reface liniile de curent electric.
Și românii care călătoresc sau se află în Franța zilele acestea trebuie să știe că Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie.
Ca după cutremur arată insula britanică Jersey. Forța cu care a măturat Ciaran, Insulele Canalului din Regatul Unit, nu s-a mai pomenit de peste 25 de ani. Copacii smulși din rădăcină de vântul extrem și viiturile au adus dezastrul.
În Cornwall și Devon vântul a suflat cu 130 de kilometri pe oră, iar oamenii au fost rugați insistent de autorități să stea departe de zonele de coastă. Școlile au fost închise, transporturile grav afectate, iar unele familii s-au refugiat în hoteluri după ce vântul le-a smuls acoperișurile.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ciarán a fost caracterizată de specialiști ca o bombă meteorologică, declanșată de ciocnirea între curenții de mare altitudine din Atlantic și valul de presiune joasă care coboară din nordul continentului.
Ploi și vijelii sunt prognozate și pentru Irlanda de Nord, unde au fost deja inundații puternice. Aici oamenii și-au baricadat locuințele cu zeci de mii de saci de nisip.
Și în restul continentului vremea este furtunoasă. Zborurile spre și dinspre Aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate, după ce meteorologii au emis alerta de cod galben, iar populația a fost sfătuită să lucreze azi de acasă. În Belgia autoritățile au emis atenționare meteo cod roșu de vânt puterni. Iar pentru Slovenia, MAE a transmis românilor o atenționare de călătorie, aici fiind în vigoare două alerte de cod roșu și portocaliu de ploi torențiale cu risc de inundaţii și vânt.