Cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică nasc gâlceavă între ardeleni și olteni. Două județe din aceste provincii ocupă locuri diametral opuse în clasamentul longevității. Cine trăiește mai mult și cine mai puțin? Vedem în materialul următor, cu explicații direct de la localnici, a transmis Cristian Sabbagh.

Cine sunt cei mai longevivi români, ardelenii sau oltenii?

Depinde foarte mult de cum mănânci, cum te tratezi, cum te respecți.

Și cu multă credință trăiești mai mult, a transmis un sătmărean.

Doar că statistica oficială ne arată că speranța de viață în județul Satu Mare e de numai 74 de ani, printre cele mai scăzute din țară.

Condiții de trai nu-s foarte bune!, a transmis un sătmărean.

Oare sunt mai bolnavi sătmărenii? Probabil... Nu neapărat mai bolnav, cât mai stresat din cauza traiului, a transmis un sătmărean.

O părere contrazisă rapid.

Nu cred că nivelul de trai... Nivelul de trai aici în Ardeal e mai bun decât în altă parte, a transmis un sătmărean.

Ultimul loc în clasametnul longevității e ocupat de tulceni, cu 73 de ani.

Nu-i adevărat că trăiesc mai puțin. Fiecare persoană depinde de imunitatea persoanei. Poți să ai o viață lungă și o viață scurtă,

a transmis o persoană.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Județul cu cea mai mare speranță de viață vine din sudul țării, mai exact din Oltenia.

La olteni s-ar putea, că ei mai mult pe vegetale. La noi, nu... Porcul e literă de lege. Mănâncă praz... Prazul mai bun ca ceapa!, a mărturisit altcineva.

Ne mutăm în Oltenia pentru a testa teoria. Oltenii din Vâlcea sunt pe primul loc cu o speranță media de viață de 81 de ani.

Citește și: Nașterea în România, mai scumpă decât cea din Finlanda. Un bărbat și soția lui au plătit sub 300 de euro pentru întreg procesul: „Am primit mâncare și întregul confort pe trei zile”

La 12, dacă ai ceva mâncare bună, 50 de țuică și un pahar de bere, două. Ăsta-i secretul traiului îndelungat? Îndelungat, ca să trăiești mai mult. N-am nicio problemă, n-am nimica. Sunt sănătos, mă ridic repede. Mai fac mișcare, a transmis Dinu Moratoru.

Alții au explicații... puțin diferite.

Munca și zâmbetul ăsta. Dacă e zâmbetul cu dumneavoastră mereu, nu îmbătrânești.

Cum ajungem la vârsta dumneavoastră? Să mâncați sănătos și să vă respectați, să nu faceți depresii mari.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Nici sportul nu e ignorat.

Cum zice doctorul, să facem sport. Muncesc. De la muncă venii acuma și de aia, mă duc să beau o bere. Nu știu dacă ajută sau n-ajută, dar simțim nevoia să bem după oboseală câte o bere.

Cât despre alimentație...

Eu nu mai mănânc carne. Nu mai mănânc carne neam. Mănânc verdețuri, mănânc ce am în curte. Ce să luăm, maică, de alea umplute cu seringa?

La nivel național, speranța medie minimă de viață a crescut de la 71 la 73 de ani.Educația, veniturile, mediul în care trăim, poluarea și alimentație sunt factori legați direct de longevitate, spun medicii și sociologii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si