In articol:
Cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică nasc gâlceavă între ardeleni și olteni. Două județe din aceste provincii ocupă locuri diametral opuse în clasamentul longevității. Cine trăiește mai mult și cine mai puțin? Vedem în materialul următor, cu explicații direct de la localnici, a transmis Cristian Sabbagh.
Cine sunt cei mai longevivi români, ardelenii sau oltenii?
Depinde foarte mult de cum mănânci, cum te tratezi, cum te respecți. Și cu multă credință trăiești mai mult, a transmis un sătmărean.
Doar că statistica oficială ne arată că speranța de viață în județul Satu Mare e de numai 74 de ani, printre cele mai scăzute din țară.
Oare sunt mai bolnavi sătmărenii? Probabil... Nu neapărat mai bolnav, cât mai stresat din cauza traiului, a transmis un sătmărean.
O părere contrazisă rapid.
Nu cred că nivelul de trai... Nivelul de trai aici în Ardeal e mai bun decât în altă parte, a transmis un sătmărean.
Ultimul loc în clasametnul longevității e ocupat de tulceni, cu 73 de ani.
Nu-i adevărat că trăiesc mai puțin. Fiecare persoană depinde de imunitatea persoanei. Poți să ai o viață lungă și o viață scurtă, a transmis o persoană.
Județul cu cea mai mare speranță de viață vine din sudul țării, mai exact din Oltenia.
La olteni s-ar putea, că ei mai mult pe vegetale. La noi, nu...
Ne mutăm în Oltenia pentru a testa teoria. Oltenii din Vâlcea sunt pe primul loc cu o speranță media de viață de 81 de ani.
La 12, dacă ai ceva mâncare bună, 50 de țuică și un pahar de bere, două. Ăsta-i secretul traiului îndelungat? Îndelungat, ca să trăiești mai mult. N-am nicio problemă, n-am nimica. Sunt sănătos, mă ridic repede. Mai fac mișcare, a transmis Dinu Moratoru.
Alții au explicații... puțin diferite.
Munca și zâmbetul ăsta. Dacă e zâmbetul cu dumneavoastră mereu, nu îmbătrânești.
Cum ajungem la vârsta dumneavoastră? Să mâncați sănătos și să vă respectați, să nu faceți depresii mari.
Nici sportul nu e ignorat.
Cum zice doctorul, să facem sport. Muncesc. De la muncă venii acuma și de aia, mă duc să beau o bere. Nu știu dacă ajută sau n-ajută, dar simțim nevoia să bem după oboseală câte o bere.
Cât despre alimentație...
Eu nu mai mănânc carne. Nu mai mănânc carne neam. Mănânc verdețuri, mănânc ce am în curte. Ce să luăm, maică, de alea umplute cu seringa?
La nivel național, speranța medie minimă de viață a crescut de la 71 la 73 de ani.Educația, veniturile, mediul în care trăim, poluarea și alimentație sunt factori legați direct de longevitate, spun medicii și sociologii.