„Dincolo de alegerile pentru scaunul de primar, românii au mai primit un buletin de vot prin care decid cine ne va reprezenta la Bruxelles. 33 de scaune îi revin țării noastre în Parlamentul European, iar cei care le ocupă trebuie să propună legi și să ne apere interesele. Aici, alianța PSD-PNL a câștigat detașat. Cu mai multe detalii vine, însă, colega mea, Mădălina Bichir”, a spus Simona Pătruleasa.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Primarul Constanței, mesaj pentru alegători după ce a mai câștigat un mandat. Ce a spus Vergil Chițac

Coaliția PSD-PNL a obținut peste jumătate din voturi

Mădălina Bichir, reporter: Coaliția PSD-PNL conduce detașat la europarlamentare. Vorbim despre un procent zdrobitor, am putea spune, de 53% dintre voturi. Apoi, poate cea mai mare surpriză a acestor alegeri, este locul al doilea, ocupat, atenție, de AUR, cu 15%.

Alianța Dreapta Unită a reușit să obțină numai 11 procente, iar UDMR merge în Parlamentul European cu numai 5% dintre voturi și a întrunit la limită pragul electoral pentru a ajunge în Parlamentul European.

Mădălina Bichir, reporter: Apoi, știm că țara noastră va trimite 33 de eurodeputați în Parlamentul European, iar mandatele se vor împărți după cum urmează: Coaliția PSD-PNL ar urma să aibă 20 de mandate; AUR va avea 5; Alianța Dreapta Unită numai 4, iar UDMR un singur mandat.

Citește și: Cozi infernale la secțiile de votare, după ora 22:00. Programul a fost prelungit pentru ca toți cetățenii să voteze

Românii din diaspora au fost mai numeroși în 2019 decât în 2024

Mădălina Bichir, reporter: Dacă vorbim despre prezența la urne, prezența la alegerile europarlamentare a fost mai mare decât la alegerile locale, în peste 52 de procente, dar și mai mare decât la scrutinul din 2019, unde numai 49% dintre români au ieșit la vot. Dacă în țară oamenii s-au mobilizat pentru a vota, nu același lucru putem spune despre diaspora, unde prezența de anul acesta a fost mai scăzută. Avem aproximativ 214.000 de români din diaspora care au ieșit la vot, față de peste 370.000, câți au fost în 2019. Practic, este o prezență cu 70% mai mică. Acum nu mai rămâne decât să vedem cum ne vor reprezenta aleșii interesele la Bruxelles.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si