VIDEO Clădirile din Capitală, făcute zob la un cutremur. Simularea arată dezastrul pe care l-ar provoca un seism ca cel din 1977
Cum ar arăta Capitala după un seism ca cel din 1977? Imaginile înfiorătoare ale unei simulări.
Mii de blocuri din Capitală ar putea cădea precum castelele din cărți de joc dacă un cutremur precum cel din 1977 s-ar repeta în România. Specialiștii au simulat pentru prima dată pe calculator un seism major în Capitală și urmările unui astfel de eveniment, iar imaginile sunt înspăimântătoare. Clădirile mai vechi de patru decenii nu ar avea nicio șansă, ba chiar nici cele mai noi nu ar fi 100% în siguranță,
În doar câteva secunde, sute de clădiri din București ar fi una cu pământul. În cazul unui cutremur ca cel din 1977. Asta arată simulările specialiștilor care ilustrează câteva blocuri din București, construite în diferite epoci.
Cel din 1935 nu are nicio șansă și se prăbușește în câteva clipe. Nici cel din anii 80 nu rezistă prea mult.
Emoții ar avea chiar și cei ce locuiesc sau lucrează în clădiri din anii 90 sau de după 2010.
Nu mă surprinde, să știți. Din păcate, e dramatic, absolut. Eu trăiesc în fiecare zi cu stresul unui astfel de eveniment, a spus o tânără.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Luiza locuiește într-un bloc construit chiar în 1935 iar imaginile o îngrozesc pur și simplu.
Mare pericol, normal mi-e frică pentru mine, pentru copilul meu, trebuie organizată mai bine situația acolo, în primării să se dea acceptul pentru consolidare cât mai urgent, a spus Luiza.
Simularea a fost făcută de Michael, un tânăr mutat de zece ani în Statele Unite.
A studiat arhitectura, iar acum face astfel de animații cu cele mai mari metropole ale lumii. Pentru a ilustra efectele unui cutremur în București, a muncit o lună.
Construcția modelului care în total are aproximativ 25.000 de obiecte deoarece am vrut să fiu foarte specific, deci am... nu numai că am simulat grinzi și planșele de beton ș.a.m.d., dar chiar am simulat elemente precum la geam.... geamurile, a spus Michael.
A obținut toate datele despre structurile clădirilor din București de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.
Aceste animații sunt un instrument foarte bun de conștientizare, pentru că oamenii nu cred până nu văd cu ochii lor, a spus un reprezentant al asociației.
În București sunt aproape o mie de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic, cele mai multe în clasele unu și doi, care indică cea mai mare fragilitate în caz de cutremur.
În tot orașul mai sunt însă alte peste 1500 de imobile, în categorii de urgență care au nevoie de reabilitare, însă care nu au fost expertizate.