In articol:
„Meteorologii anunță că vremea extremă nu are legătură cu furtunile din vestul Europei și că zăpezile vor fi urmate de zile cu maxime termice chiar și de 17 grade”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Coduri de vreme severă în toată țara
Aflat sub cod portocaliu de vreme severă, județul Maramureș a fost lovit de fenomene meteo extreme. O furtună de zăpadă și grindină a lovit orașul Baia Sprie. Ninsoarea a fost însoțită și de tunete, iar fenomenul rar se întâmplă atunci când solul este rece și deasupra norilor aerul este cald.
Și în Borșa a nins abundent, iar la peste 1.600 de metri altitudine, viscolul a suflat cu rafale de peste 120 de kilometri la oră.
La Bâlea Lac ninge încontinuu de dimineață, iar stratul de zăpadă depășește 50 de cm.
Toată țara se află sub cod galben și portocaliu de vreme rea, până duminică.
Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun. Temperaturi neobișnuite pentru perioada sărbătorilor
„Vântul suflă cu putere, cu rafale de peste 100-110 km/h, vor fi în extindere și precipitațiile sub formă de ninsoare, mai ales la altitudini mari, unde vor fi aceste viteze susținute. Vorbim despre viscol în toată regula”, a transmis Oana Păduraru, meteorolog.
De Crăciun, în schimb, meteorologii spun că vom avea temperaturi de până la 17 grade. La Oradea, deja au început să înflorească trandafirii.
Dacă la noi iarna oscilează între coduri de viscol, ninsori și vreme ca de primăvară, în vestul Europei, decembrie a venit cu furtuni aducătoare de dezastre.
O femeie de 63 de ani a murit după ce un brad înalt de 20 de metri dintr-un târg de Crăciun s-a prăbușit din cauza vântului, în vestul Belgiei.
Pe coasta Mării Nordului, acolo unde furtuna este numită Zoltan, sunt inundații nemaipomenite. Valuri de peste 3 metri au măturat străzile, iar în orașul german Hamburg, râul Elba și-a ieșit din matcă.
Imaginile cu un pod scufundat de-a dreptul arată cât de mult a urcat apa. Din cauza vântului care a suflat chiar și cu 120 de kilometri pe oră și a ploilor abundente, numeroase curse au fost anulate pe drumurile care fac legătura între Hamburg și Hanovra cu Frankfurt și Munchen. Nordul țării este grav afectat după ce copacii au căzut pe liniile de electricitate. Și pe aeroporturi au fost anunțate întârzieri masive încă de ieri.
Haosul s-a instalat încă de ieri în Marea Britanie. Aici, furtuna Pia a adus întârzieri masive în transporturi. In Londra, gara King's Cros a fost supraaglomerată după ce numeroase trenuri au fost suspendate. Aceasta după ce deja ieri, vijeliile au creat probleme majore avioanelor care s-au chinuit fie să aterizeze, fie să decoleze.
Si in Olanda a fost emis cod roșu de inundații. Peste 200 de zboruri au fost anulate ca măsură de precauție din cauza rafalelor violente. Iar în Danemarca, Elveția și Slovacia este cod portocaliu de vijelii.