Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Comerț cu porci "la negru", în plină pestă porcină

În ciuda focarelor de pestă porcină, micii comercianți care vând pe internet animale vii sau gata tranșate își continuă activitatea.

Sorin Negru,

În Timiș au fost înregistrate în ultimele săptămâni 2 focare majore de pestă porcină. O altă fermă mare din Iași s-a trezit cu efectivele decimate.

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Comercianții postează anunțurile online și adună deja comenzile pentru Crăciun! Inspectorii Direcției Sanitar Veterinară (DSV) din vestul țării au început să analizeze o parte din aceste anunțuri.

Citește și: VIDEO- Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la o fermă din Timiș

"Aveți porci de vânzare pentru Crăciun? Da. M-ar interesa și pe mine, dar o să încep cu ce e mai important. Mi-e teamă de pesta asta porcină. Există vreun risc, ceva? La mine, nu. Noi n-am avut niciodată probleme"- este discuția dintre reporter și comerciantul de pe net.

Focare majore de pestă porcină în România

În Timiș au fost înregistrate în ultimele săptămâni 2 focare majore de pestă porcină. O altă fermă mare din Iași s-a trezit cu efectivele decimate.

"În decurs de 3 săptămâni am omorât o sută de mii de porci. Dacă mergem tot așa, ne mai rămân ici-colo câteva urme de carne de porc pentru Sărbătorile de iarnă", spune Dimitrie Muscă, fermier.

Cu toate acestea, comerțul online cu porci merge mai departe.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Pregătiri pentru sărbătorile de Crăciun: Cât va costa un brad artificial, în comparație cu unul natural?

"O să plece tăiat sau și-l ia omul și îl duce acasă. Din moment ce vi-l vând de acasă, probabil că aveți un fel de garanție. E una când îl luați din piață și nu știți de unde să vă luați, și e una când veniți la fermă și îl luați de aici", spune

un alt vânzător online.

La telefon ni se garantează că totul este în regulă. "Noi facem totul în casă, nu cumpărăm absolut nimic!"

Autoritățile spun că putem cumpăra de la producătorii tradiționali, dar aceștia trebuie să ne ofere dovezi că activitatea lor este legală.

"Toate fermele înregistrate legal sunt monitorizate, toate fermele înregistrate legal sunt verificate de medicii veterinari", a explicat Sorin Ionescu, subprefectul jud. Timiș.

Ce spun comercianții online: "Avem toate analizele la zi. În momentul în care am tăiat porcul, mergem și la domnul veterinar, să-i facă și analiza de trichineloză".

Riscuri uriașe legate de comerțul "la negru"

Dar, pentru că pe net e greu să deosebești comercianții onești de restul vânzătorilor, se fac deja controale.

Specialiștii DSVSA Timiș monitorizează comerțul online și deja sunt făcute o serie de sesizări care pot duce la plângeri penale, a precizat subprefectul de Timiș.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Inspectorii sanitar-veterinari care s-au luptat cu sute de focare de pestă spun că riscurile sunt uriașe.

"Principalul pericol legat de răspândirea virusului pestei porcine africane este legat de mișcarea animalelor, respectiv de comerțul ilegal cu porci", a explicat Marcel Rosu, director la DSV Arad.

Fermierii se confruntă cu pesta din 2017. De atunci au fost confirmate 5980 de focare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI