"Ce reacții ai avut după vaccin? Dacă ai avut ceva reacții adverse. Nu, n-am avut nicio reacție. Puțin m-a durut mâna a doua zi!", spune un cetățean din comuna bihoreană. 

Gabriela lucrează de jumătate de an în această comunitate de romi. Aproape zi de zi face vizite la domiciliu și îi sprijină pe oameni.

Citeste si: Elevii vor fi testați anti-COVID în fiecare luni și joi. Cum va decurge procedura

"Luăm o tensiune, îi verificăm să vedem starea lor de sănătate și să vedem reacțiile după vaccin. Dacă sunt. Dar, am înțeles de la ei că nu au reacții", spune Gabriela Cacuci, asistent sanitar comunitar (34 de ani), care de o jumătate de an vine în comunitatea de rromi să le verifice starea de sanatate.

Deși e plătită cu salariul minim pe economie, adică puțin peste 1.300 de lei, Gabriela luptă pentru oamenii din comună. "Ne bucurăm că ne-au ascultat!", spune ea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Europa, sub un nou tsunami pandemic. 20 de țări, într-o situație "îngrijorătoare"

Plătiți cu salariul minim, rezultate mai bune decât Comitetul Național de vaccinare

Dar nu ar fi reușit singură. Ramona Varga e mediator comunitar. Din 21 de persoane care practicau această meserie în Bihor, au mai rămas doar 10.

"Noi promovăm sănătatea și ne dorim ca în primul rând comunitatea să fie sănătoasă", spune Ramona Varga, mediator comunitar (41 de ani), profesoară de limba romani la școala din sat și de 18 ani mediator

comunitar în cadrul primăriei din comuna Șuncuiuș.

Și Ramona este plătită cu salariul minim, dar rezultatele ei sunt mai bune decât ale comitetul național de vaccinare.

"Nu am obligat pe nimeni să se vaccineze, nu au primit nimic pentru vaccinarea anti-Covid. Le-am explicat care sunt beneficiile acestui vaccin, cum pot fi protejați", spune Ramona Varga.

Din comunitatea de 400 de romi din satul Bălnaca doar 20 au rămas nevaccinți. 96 la sută dintre localnici sunt imunizați.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Liderii care există în comunitate s-au implicat. "Am hotărât să mă vaccinez și eu pentru copiii mei, ca să fie în siguranță. Pentru familia noastră, ca să fim bine, să nu pățim ceva, să nu se întâmple ceva, mai ales în familie. N-am avut nicio durere, n-am avut nimic".

Citeste si: Raed Arafat: "Valul 5 poate să aibă un impact la fel de puternic"

Campanie inedită de vaccinare la Chișinău  

Ne mutăm în Republica Moldova. Autoritățile din Chișinău au gândit o campanie de promovare a vaccinării care atrage atenția.

Aproape 600 de mii de persoane au vizionat până acum acest clip. Și pe pagina de Facebook a autorităților de la București a fost preluat și a adunat zeci de mii de vizualizări, cu mult peste înregistrările autohtone.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: