Oameni harnici și gospodari, etnicii vor să aibă de sărbători mese îmbelșugate, așa că prepară bunătăți după rețete autentice.

Ignat cu ritualuri tradiționale

Pentru comunitatea slovacă din județul Bihor, Sărbătoarea Ignatului este un adevărat ritual. Dis-de-dimineață, gazdele, bucătarii și oaspeții se adună în jurul focului și închină pălinca tradiţională cu aromă de untură de gâscă, un deliciu tipic slovac. Anul acesta, doi grăsuni de aproximativ 450, respectiv 200 de kilograme au fost sacrificați, așa că se pregătesc cu ardoare să gătească împreună festinul culinar.

„Na zdravie! Noroc! Noroc!”

Citeste si: Când e ziua de Ignat 2021: Atunci se taie porcul! Tradiţii şi obiceiuri

În timp ce șoriciul proaspăt sfârâie pe focul de lemne, bucătarii prepară după rețete străvechi bucate tradiționale. De la șuncă şi cârnați până la slănină și caltaboși, toate-ți lasă gura apă.  

„Facem cârnați tradițional de la noi, de la Mădăras. Este specific slovăcesc. Este făcut prin tradiția slovacilor care au rămas aici cu niște condimente care nu se spun. Dar sufletul face tot ce e bun.”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei: „Tradiția este una simplă, una naturală, e lăsată de la străbunicii noștri. Facem doar din porci crescuți la țară, să fie cât mai natural, cât mai autentic și gustul să fie unicat.”

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. Semnificație, tradiții și obiceiuri vechi, care se țin în Postul Nașterii Domnului

La Pomana Porcului au fost invitați gurmanzi din Slovacia, dornici să deguste bunătațile preparate de conaționalii lor în Bihor.   

„Mâncarea este foarte gustoasă. Nu am fost niciodată aici, în satul Mădăras, dar este un loc foarte frumos. Este o experiență minunată.”

„Suntem surprinși de comunitatea slovacă care trăiește aici. Igantul este tradiție extraordinară. Obiceiurile slovace sunt păstrate în România. Slovacii și românii sunt prieteni, suntem bucuroși să fim aici.”

Citeste si: Calendar ortodox 9 decembrie 2021. Ce sărbătoare este joi?

Ignatul se încheie de fiecare dată cu un festin culinar pe cinste. De bucurie că preparatele au ieșit gustoase, tinerii satului încing un dans de duduie podelele.

Materialul întreg îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

VIDEO- Ignat cu ritualuri traditionale 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si