„Gustul sarmalelor tradiționale făcute de gospodine autentice nu poate fi înlocuit de mâncarea românească gătită de muncitori asiatici. Este concluzia la care au ajuns unii patroni de restaurante, care preferă să angajeze personal autohton în bucătării. Dar și lucrătorii străini își găsesc ușor slujbe în domeniul Horeca unde deficitul de personal atinge cote alarmante”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Gospodinele autentice, de neînlocuit

Valul de muncitori din afara Europei care ajung în industria ospitalității crește de la an la an. În timp ce unii antreprenori îi văd ca pe o gură de aer, alții au decis să se axeze doar pe personal autohton.

„- Modul în care gătim noi și modul în care gătesc ei orezul este total diferit. Nu spun că ei îl gătesc rău sau că noi îl gătim bine. Spun că e doar diferit.
- Un imigrant care nu cunoaște gustul autentic al unei bucătării românești, în cât timp ar putea să conducă o bucătărie românească?
- Eu cred că în 10-15 ani cu foarte mult trainig. E o cheltuială mare de resurse”, a explicat patronul unui restaurant.

Bucătarii cu experiență spun că gustul autentic din farfurie ține nu numai de a învăța cum să gătești, ci și de ADN-ul cultural.

„E greu să vină ei să facă mâncarea ca la noi. Adică noi mâncăm într-un fel, mâncarea traditională pe care o mâncăm într-un fel de atâta timp, mi se pare greu ca ei să aiba gustul la mâncare. Dacă cineva face un business sau un restaurant fix pe cum gătesc ei, poate să aibă succes”, a explicat managerul unui restaurant.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Într-un alt restaurant, lipsa acută de personal a făcut că tot mai mulți muncitori străini să își găsească locul în echipă. Lucrează în special ca barmani sau ospătari.

„O treime dintre angajații acestui retaurant sunt străini veniți din Nepal, Sri Lanka sau Etiopia. Numărul lor ar putea crește la vară, pentru că în continuare există deficit de personal”, a transmis Mădălina Bichir, reporterul Știrilor Kanal D.

România importă din ce în ce mai multă forță de muncă din afara Europei. Doar anul trecut au fost emise 95.000 de avize de muncă de către Inspectoratul pentru Imigrări, un număr de 20 de ori mai mare față de anul 2016. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: „Arată oribil!” ANPC a închis o gară din România! Motivul care a dus la decizia autorităților!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si