„În timp ce consumul de alcool scade în aproape toată Europa, în România crește! Este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, care a plasat țara noastră pe locurile fruntașe în clasamentul statelor unde se bea cel mai mult pe cap de locuitor”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Românii, campioni la băutură

La 102 ani, nea Baciu este cel mai vârstnic producător de țuică din țară.

În fiecare dimineață, bea câte un pahar din licoarea pe care o prepară singur, iar ca el sunt mii de români care și-au făcut un obicei din a își începe ziua cu un pahar.
„După ce mănânc beau două pahare de vin. Îmi fac al meu, vișinată, țuică, vin. Nu mă duc la magazin, doar vara, când mi-e sete, beau o bere”, a spus bătrânul.
Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în România consumul de alcool de persoană a crescut cu un litru în ultimul deceniu, asta deși în Europa procentele sunt în scădere. Potrivit statisticilor, țara noastră se află pe locul șase la consumul de alcool, la egalitate cu Polonia și Italia.
„- Cum trebuie să bei ca să nu te îmbeți?
- Simplu. Bei treptat. Bei o gură, îți faci treaba în continuare, iar dacă simți nevoia mai bei o gură”, a spus o persoană.
România pierde, anual, două miliarde de euro din cauza problemelor cauzate de dependenţa de alcool, iar până la 40% din paturile de spital sunt ocupate de bolnavi trataţi de afecţiuni cauzate de băutură.
Cu toate acestea, alcoolismul rămâne cea mai netratată boală din România. Consecințele, pe termen lung, sunt devastatoare. Psihologii spun că în spatele consumului se ascund cauze îngrijorătoare.

Citește și: Un bărbat și-a înjunghiat prietenul de pahar, după o noapte petrecută împreună, la șpriț. Cei doi bărbați erau vecini

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Sărăcia, scăderea nivelului de trai. Totodată contribuie la creșterea consumului de băuturi alcoolice datorată lipsei de educație”, a explicat Dana Onișor, psiholog.
Letonia este țara din Europa care a avut cea mai mare creștere a consumului de băuturi alcoolice în ultimul deceniu, urmată de Bulgaria și Malta. La polul opus, țările unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a consumului sunt Olanda, Spania și Grecia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: