„Preferăm mezeluri și dulciuri ultraprocesate și mâncăm tot mai des preparate pe care le cumpărăm de-a gata. Dar odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare ne expunem fără să știm unor riscuri. Cercetări recente au găsit o legătură între apariția problemelor de sănătate, inclusiv a cancerului și consumul de ultraprocesate ”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Mâncarea ultraprocesată poate influența apariția cancerului

„40% din slănina din UE, nu se știe din care, așa, apă sare, condimente, stabilizatori, deci când zici stabilizatori intră toți, E-uri, C-uri, B-uri și așa mai departe”, a explicat Florin Ioan Balanica, nutriționist.

Puțini sunt cei care citesc lista de ingrediente a multor produse care ajung zilnic în farfuria noastră. Fie că vorbim despre mezeluri, produse congelate sau fast-food, toate conțin coloranți, arome artificiale sau conservanți.
„- Aromă de fum și mai sus a zis că-i cu lemn.
- Aici e aromă de fum, da?
- N-a văzut ăsta lemnul cum nu m-a văzut pe mine popa de când m-a botezat”, a spus un tânăr.

Potrivit unui studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, alimentele ultraprocesate reprezintă mai mult de jumătate din tot ceea ce mâncăm în fiecare zi.

Iar cercetătorii spun că acest consum are legătură cu apariția de probleme de sănătate, inclusiv a cancerului.
„Alimentele ultraprocesate consumate pe termen lung duc la boli digestive cronice, duc la boli dermatologice cronice, la boli endocrine, la exces ponderal și nu în ultimul rând, la patologie oncologică”, a mai explicat nutriționistul.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- A început comercializarea „la negru” a produselor de Crăciun. Specialiștii din industria ospitalității vor o lege a gătitului de acasă

Gustul bun dă însă dependență. În plus, modelele alimentare s-au schimbat în ultimii 20 de ani, iar oamenii preferă tot mai des preparate de-a gata.
„- Cât de des consumați mezeluri?
- Pentru copii, foarte des, pentru școală, mai ales dimineața”, a mai spus o persoană.
„În momentul în care discutăm despre procesat și ultraprocesat, discutăm în fapt despre a ne păcăli că am consumat un aliment, dar în fapt am consumat cu totul altceva și nu numai, consumuri excesive de sare, zahar și grăsimi”, a continuat Florin Ioan Balanica.
Alimentele ultraprocesate conțin ingrediente folosite prea puțin sau deloc în bucătăriile caselor noastre, a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut și mai atrăgător, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
„Primul lucru pe care ar trebui să-l facem atunci când suntem la cumpărături este să ne uităm la eticheta produsului. Pentru a fi consumat în siguranță, acesta trebuie sa aibă maxim 5 sau chiar mai puține ingrediente, iar primul de pe listă se află în cantitatea cea mai mare.
„Când vedem în ingrediente denumiri și terminologie care n-au niciun înțeles pentru fiecare dintre noi, este o terminologie foarte specifică ingineriei bio chimie sau ingineriei chimice sau nutriționale.

În acele momente ar trebui să fim mai atenți, mai responsabili”, a explicat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Cercetătorii ne sfătuiesc să limităm la maximum 20% consumul de alimente ultraprocesate pentru a fi în siguranță.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si