În țara în care e nevoie de tragedii pentru ca autoritățile să se urnească din loc, problema urșilor a revenit pe agenda politicienilor. Actualul și fostul ministrul al mediului vorbesc de împușcarea animalelor. Îi contrazice premierul, care promite că nu dă liber la vânătoare. În scandal intervine și președintele Klaus Iohannis- care spune că recent a fost pe același traseu- în drumeție, a transmis Cristian Sabbagh.

Controversa națională- Urșii, în bătaia puștii

Acum, decizia de a împușca un urs, chiar și într-o situație extremă, are nevoie de multiple aprobări. Vânătorul care a lichidat ursul aflat lângă trupul Dianei este anchetat, iar procurorii caută semnăturile și aprobările necesare. Autoritățile nu vor să rezolve această situație aberantă. Vorbesc în primul rând de controlul populației generale.

Una dintre metodele prin care gestionăm populația de urși scăpată de sub control, oricât de urât ar suna acest lucru, este împușcarea acestora, a declarat Mircea Fechet.

Estimările variază. În 2023 se vorbea de 6 mii de urși. Acum, autoritățile spune că ar fi 8 mii de exemplare.

Populația de urși nu este în pericol în România și că această cotă de prevenție poate fi aplicată, a declarat Tanczos Barna, fostul ministru al mediului.

Mă întristează că omul nu poate trăi în pace nici cu semenii lui.

Ce să mai spunem de natură? Și pentru interesul câtorva persoane care vor să vâneze cu orice chip, ursul a devenit inamicul public numărul 1, a declarat Cristina Lapis.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei- wowbiz.ro

Cota de prevenție ar putea duce la împușcarea a 4 sau 500 de exemplare pe an. În scandal se implică și premierul, care vrea o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru identificarea soluțiilor.

Nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare, a declarat Marcel Ciolacu.

Una dintre ele este Transfăgărășanul, unde un gest inconștient putea duce la o altă tragedie.

Eram în mașină, am vrut să facem o fotografie. Ursul s-a apropiat. Prietena mea a spus că nu e nicio problemă. Dar n-am făcut o fotografie foarte bună. Și ne-am întors, a spus o turistă britanică.

După acest incident, Ministrul Mediului a recunoscut: urșii cerșetori nu mai știu să-și găsească hrana în pădure.

Fondurile forestiere, regiile pădurilor care sunt responsabile de animale, așa cum hrănesc mistreții și căprioarele, ar trebui să hrănească și urșii, departe de drum, a declarat Cristina Lapiș.

De asemenea, autoritățile vorbesc prea puțin de gardurile electrice sau de containere speciale pentru deșeuri, cu sisteme care să împiedice accesul animalelor.

Citeste si: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si