Procurorul general al României a ridicat problema înmulțirii șoferilor aflați sub influență pe șoselele din România.
„Procurorul general al României consideră că șoferii care au fost prinși sub influența stupefiantelor la volan ar putea conduce pe drumurile publice până la doi ani după ce au fost depistați, ca urmare a deciziei Instanței Supreme privind pragul de stupefiante la volan. În plus consideră cadrul legislativ vag, care poate lăsa loc interpretărilor în lipsa unor studii specializate”, a spus Cosmin Cernat.
Scandalul privind decizia Curții Supreme cu privire la setarea unui prag de substanțe interzise la volan ia o nouă amploare.
Un fost consumator a povestit pentru Kanal D ce înseamnă să conduci sub influența substanțelor psihoactive: „Spre exemplu, ai senzațiile alea, zici că totul e roz jurul tău, plutește, te simți așa, puțin amețit. Capacitatea ta scade, îți dai seama, că nu te mai concentrezi neapărat pe ce e în jur în momentul în care consumi.”
Potrivit actualei hotărâri, dacă un șofer a fost depistat pozitiv la substanțe psihoactive în timp ce se afla la volan va trebui efectuată o expertiză suplimentară de către medicul legist.
Această testare trebuie să stabilească în ce proporție a afectat concentrația de stupefiante din sânge capacitatea șoferului de a conduce. Pe de altă parte, procurorul general al României susține că nu există în acest moment studii clare care să-i ghideze pe medicii legiști. Astfel, aplicarea legii ar rămâne la mână a subiectivismului: „Nu există în momentul de față studii care să stabilească, și ar fi foarte greu de făcut astfel de studii în intervale foarte scurte de timp, care să ateste care ar fi acea concentrație minimă pentru fiecare nouă substanță psihoactivă care e depistată an de an și care ar avea capacitatea să afecteze capacitatea efectivă de a conduce un autovehicul.”În cazul polițiștilor, procedura rămâne neschimbată, însă diferența este că șoferii testați pozitiv vor avea șansa să scape de dosarul penal: „Dacă expertiza indică că acea substanță psihoactivă nu a influențat capacitatea conducerea automobilului pe drumurile publice, se va dispune probabil clasarea.” Decizia Înaltei Curți este definitivă și nu poate fi atacată pe nicio cale.