Pâine neambalată găsim în aproape toate marile magazine, chiar și-acum, când doar igiena strictă ne apără de boală! Clienții nehotărâți pot să atingă după bunul plac franzelele și să le pună înapoi la raft, fără ca cineva să-i vadă.

COVID pe pâine- virusul rezistă câteva ore pe coajă, spun infecționiștii

"Fiți amabilă, o mănușă găsesc și eu să iau o pâine de-aici? Nu mă aude nimeni...

Am și eu nevoie de-o mănușă... Luați cu mâna și puneți în pungă și gata! Păi, cum să pun mâna?!"- cam așa se desfășoară lucrurile în alimentarele mici.

Citeste si: Pâine cu substanțe toxice, descoperită într-o fabrică. A fost inițiat Sistemul Rapid de Alertă Națională

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pe porțile fabricilor și din brutării, pleacă milioane de pâini doar într-o zi. Mai mult de jumătate din ele sunt neambalate și deci expuse 100% la praf, viruși și bacterii. Marile magazine au mizat până acum pe bunul simț al cumpărătorului.
"Nu vă e teamă că ar putea fi contaminată până să ajungă la dumneavoastră? Cu ce? Dar omul credeți că până acum nu a trăit cu viruși și cu bacterii și cu de toate? Depinde cât de rezistenți suntem!", cred oamenii.

Virusologii avertizează: COVID poate contamina pâinea

În alimentare, pâinile de 1 leu sunt depozitate în lăzi de plastic, acoperite de-o prelată. Clienții n-ajung la ele, doar comercianții le ating. Vânzătoarele nu poartă mască întotdeauna.

Citeste si: VIDEO| Pâinea de toate zilele, scumpă și rară

Dacă ar avea coronavirus, fără să știe, femeia ar putea- printr-un banal strănut- să contamineze pâinea și mai departe, pe cei care o mânăncă.

Specialiștii Universității București și medici infecționiști de la două spitale din Capitală au demonstrat-o într-un studiu menit să determine persistența și riscul de transmitere a coronavirusului:
"Problema a venit din experiența noastră de toate zilele, când te duci la un magazin, este pâine neambalată și oameni care pun mâna. Concluzia noastră a fost că poate să reziste pe suprafața externă circa 8 ore", spune Ioan Stamatin, profesor la Facultatea de Fizică.

Pâinea ar trebui să fie doar ambalată, ca să fie ferită de virus

"Pentru mai multă siguranță alimentară, studiul Universității București propune o soluție simplă- ambalarea pâinii. Numai așa, spun specialiștii, putem fi feriți 100% de-o eventuală contaminare cu SARS-COV 2", relatează Iuliana Basalic, corespondent Kanal D la Galați.

Citeste si: Horoscopul toamnei. Trei zodii care vor avea noroc mare în următoarele luni

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Ați luat ambalată văd. Numai ambalată cumpăr. E mai sănătos și ținând cont că e și covid și o și duc la țară, la părinți. Ambalată. Mi se pare mai igineic, așa cred eu, că nu toată lumea poată mănuși", spun cumpărătorii.


Dacă recomandarea specialiștilor va fi luată-n serios de autoritățile statului, producătorii din industria panificației și comercianții ar putea fi obligați să nu mai aducă la raft pâine neambalată. Deocamdată, printre regulile impuse de siguranța alimentară nu se vorbește despre modul în care este comercializată pâinea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si