„Crăciunul de anul acesta dă peste cap bugetul oricărei familii. Produsele s-au scumpit semnificativ, iar față de acum 3 ani plătim cu 40%
mai mult pentru aceleași coș. Mersul la cumpărături devine o adevărată bătaie de cap pentru cei care se simt doar spectatori în fața vitrinelor. Cei mai mulți preferă să facă mai puține pregătiri, copleșiți de prețurile tot mai mari din magazine”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Crăciun mai scump cu 40%

Oamenii sunt copleșiți de creșterile de prețuri venite din toate categoriile de produse. Nici nu au timp să se obișnuiască cu noile cifre afișate la raft, căci imediat se schimbă. Jurnaliștii de la Libertatea au analizat prețurile pentru 40 de produse în decursul ultimilor ani, iar diferența este majoră. Astfel că anul acesta, Crăciunul costă cu 40% mai mult.

„Pentru același coș de cumpărături, acum 3 ani plăteam 390 de lei, iar acum ne costă 540 de lei. Diferența e semnificativă, de aproape 40 la sută. Carnea de porc s-a scumpit, în medie cu 14 lei, în timp ce prețul pentru cafea aproape că s-a dublat. Și detergenții costă acum, în medie, mai mult cu 15 lei”, a transmis Diana Buzea, reporterul Știrilor Kanal D.


„Sunt scumpe față de anii trecuți, dar într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă ar trebui să ne obișnuim pentru că în jos nu o să se ducă prețurile”, a spus un cumpărător.
Diferențe majore sunt și la alimentele de bază. Laptele e mai scump cu peste 61%, untul cu aproape 40%, iar pentru smântână, Crăciunul acesta plătim mai mult cu aproape 50%.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Micii colindători, în platoul Știrilor Kanal D. Au venit să împartă bucurie și voie bună

În cazul fructelor și legumelor, portocalele costă mai mult cu 78% Crăciunul acesta, iar prețul castraveților s-a dublat. Și merele și strugurii sunt mai scumpe cu aproximativ 30%.
În contextul scumpirilor accelerate, oamenii sunt tot mai atenți atunci când fac cumpărăturile de sărbători, iar fiecare leu este bine calculat. Nici preparatele nu mai sunt așa multe ca altădată.
„Febra cumpărăturilor pentru masa de Crăciun, pentru cadouri, determină comercianții să speculeze cererea în creștere, încercând să își rotunjească veniturile. Pe fondul inflației, puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ, astfel că pentru mulți, cumpărăturile de sfârșit de an, cadourile, masa de Crăciun le vor da mari bătăi de cap”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.
Economiștii pun creșterile de prețuri pe seama scumpirii masive a energiei și pe taxele introduse de stat. Concomitent, atât producătorii, cât și retailerii, au consemnat profituri record.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si