VIDEO - Crăciunul 2020 e aproape. Cursa pentru a găsi bradul perfect a început
Românii au pornit deja in căutarea bradului de Craciun. Pentru a sti cum sa alegem pomul potrivit, am mers la specialisti, care ne-au explicat cum să alegem.
Gasirea bradului perfect de sarbatori este o adevarata provocare pentru fiecare si cum pomii artificiali nu sunt pe gustul tuturor, silvicultorii vin cu propria ofertă: brazii naturali crescuți în pepiniere specializate, cum ar fi cei din specia normanian.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Particularitățile acestui tip, acestei specii sunt următoarele: portul este conic, distanța dintre verticile, față de bradul autohton, este mai mică, culoarea acelor este de un verde închis, iar pe spate cele două rânduri de stomte sunt argintii”, spun crescătorii.
Patru culturi au fost înființate în Câmpina, Doftana, Mâneciu și Sinaia. În total, 4200 de arbori cresc în pepiniere, dar numai o parte dintre ei vor ajunge în casele românilor.
„Noi optăm ca această varietate de brad să fie livrată cu balot de pământ și cu ghiveci. Am optat pentru această variantă deoarece acești brăduți au o valoare peisagistică deosebită și pot îmbogăți curțile și grădinile oamenilor”, spun specialiștii.
Pepiniera din Sinaia a fost înființată în urmă cu 12 ani. Se află la o altitudine de o mie de metri, într-un loc restras și benefic creșterii brazilor. An de an, în locul pomilor tăiați, silvicultorii plantează alți puieți.
„În general, noi ocolul Sinaia livrăm 300-400 de brazi anual și plantăm 700-800. Brazii se livrează în baza unor comenzi în cazul livrării celor cu balot, iar cei de talie între 1,3 și 3 metri pe bază de comenzi”, spun pădurarii.
Brazii din pepiniere pot fi cumpărați pe bază de comandă. Cei mai mici au în jur de un metru, de un metru și jumătate, iar prețurile pornesc de la 100 de lei.