Pentru unii Crăciunul este despre familie și mese îmbelșugate, dar nu și pentru bunicii care nu se mai pot îngriji singuri. În centrele speciale pentru bătrâni, angajații le-au pregătit surprize vârstnicilor și încearcă să le aducă un strop de magie. Unii pensionari vor primi abia acum de sărbători, vizite de la copiii și nepoții plecați peste hotare, a transmis Cristina Dorobanțu.

Crăciunul bunicilor din azile

Pentru domnul Viorel este al doilea Crăciun petrecut la azil. S-a acomodat aici și caută motive de bucurie în fiecare zi.

"Îmi e foarte ușor aici cu personalul... au grijă de noi. Sunteți ca o familie adică? Da, exact asta am vrut să spun de la început...", a spus domnul Viorel.

Totuși, sărbătorile îl fac inevitabil să-și amintească de copii. Soția lui a murit de la 45 de ani, iar de atunci s-a străduit să își crească singur cele două fete pe care le așteaptă acum cu nerăbdare în vizită

"Am avut o femeie excepțională... nu vreau să îmi aduc aminte că mi-a fost foarte greu că m-au ajutat și rudele și am reușit să îmi cresc copiii", a spus domnul Viorel.

La aceeași masă cu bunicul Viorel am cunoscut-o și pe doamna Coca, așa cum este cunoscută de toți oamenii din Centru. Pentru ea, acesta este primul Crăciun petrecut departe de familie și o năpădește dorul chiar și de apartamentul ei.



"Eram obișnuită, eu am un apartament cu 3 camere, am stat numai în el... dar știți cum e, dacă poți să te adaptezi la ceva nou și este și spre binele tău, atunci de ce să nu o faci?", a spus doamna Coca.

Doamna Coca a renunțat, așadar, la tabieturile de-o viață pentru o bătrânețe la azil. Dar nu regretă, ci se bucură că îl știe pe fiul ei liniștit.



"Sentimentul de dor față de băiatul meu este demult pentru că el este de 20 și ceva de ani în Toronto, am mers la el...aproape la 2 ani... acum nu mai pot nici cu avionul că este distanța prea mare și se stă și 10 ore în avion", a spus doamna Coca.

Toți pensionarii din centru și-ar fi dorit să fie acasă și să petrecă Crăciunul așa cum făceau odată.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"În săptămâna de Crăciun făceam pregăteală...de la tobă, lebăr, caltaboș...apoi așteptam să vină ziua de Ajun să ne întâlnim cu toții... am 4 copii și toți veneau la mine", a spus doamna Coca.

Numai că timpul trece mai repede decât ne imaginăm, și tot ce lasă în urma lui sunt doar amintiri. Chiar dacă nu pot ține locul copiilor și a rudelor apropiate, angajații din centru se străduiesc să le creeze o atmosferă pozitivă.

"Pentru cei 150 de beneficiari ai centrului am pregătit un meniu de sărbători care conține tot ce înseamnă produse tradiționale și tot ceea ce găsește și la noi în centru... Așa cum îmi place mie să spun, noi suntem o mare familie și vrem să creăm atmosfera asta în fiecare zi și nu doar de sărbători", a spus administrator centru de bătrâni.

În centru sunt și o mulțime de activități pentru seniori.

"Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun i-am implicat pe beneficiarii noștri în diverse activități de la împodobirea bradului, pregătirea cadourilor, desenăm, colorăm, jucăm remi... ne simțim ca acasă", a spus administrator centru de bătrâni.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Unii seniori sunt luați de rude acasă, pe perioada sărbătorilor de Crăciun.

Citește și: VIDEO- Ajutor pentru bătrâni, în prag de sărbătoare. Seniorii au primit pachete încărcate cu alimente


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: