Sarbatoarea Nasterii Mintuitorului pe rit vechi a inceput la Timisoara cu o slujba tinuta la cea mai mare biserica ortodoxa sirba din oras urmata de aprinderea trunchiului de stejar, traditie numita Badnjak.

„Impresionant a fost focul de anul acesta. Niciodata nu a fost atat de mare. Si asta e de bine. Cu cat e mai mare focul si cu cat sunt mai multe scantei, cu atat mai prosper va fi anul.

Speram ca fiecare scanteie inseamna un vaccin in plus si scapam de pandemie”, spun oamenii.

Badnjak- focul aprins de Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în aceste zile

Traditia spune ca arderea Badnjak-ulului în seara de Ajun simbolizează distrugerea râului și renaștere prin foc. Cu cât flăcările și scânteile sunt mai înalte și mai mari, cu atât va fi mai poster anul ce urmează.

„Prosperitate si este seara de ajun. Asa o sarbatorim. Sanatate soetam, prosperitate, an mai bun. Arde focul, simbolizeaza sf pom al slavilor vechi, flacarile inseamna o noua nastere”, spun oamenii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Sper si cred ca suntem ami uniti in credinta si iubirea lui Dumnezeu care se naste pentru noi in istorie dabdu ne povata pentru ce trebuie sa traim. Hristos se naste, slaviti-l. SI ZICE IN SARBESTE CRACIUN FERICIT, HRISTOS SE NASTE”, spun preoții.

Astazi, ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul. Urmeaza Revelionul ce va avea loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Din cauza pandemiei însă, anul acesta sârbii nu vor mai putea organiza petreceri fastuoase, in resaturante ca pana acum.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si