Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Crăciunul, sub semnul întrebării. Liber sau nu la colindat?

Doar o luna și jumătate a mai rămas până la Crăciunul din acest an, iar românii vor să știe dacă va fi voie la colindat sau nu în vreme de pandemie.

Iulian Ciurea,

Copii la colindat [Sursa foto: vestea]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Un Crăciun autentic românesc înseamnă magie și colinde. Zeci de colindători, de la mic la mare, îmbrăcați în cojoace și port popular, vin să aducă în casele oamenilor vestea că s-a născut Iisus Hristos, dar și să răspândească noroc, voie bună și belșug printre gazde.


Anul acesta, însă, colindele rămân una dintre marile necunoscute ale sărbătorilor de Crăciun.
„Urmeaza 3 saptamani foarte importante, in care specialistii o sa observe contextul epidemiologic si evolutia epidemiologica. Este greu de spus in momentul acesta cum se vor organiza aceste traditii”, spun guvernanții.

Românii vor să știe dacă pot merge la colindat de Crăciunul acesta

În zona Buzaului, cetele de colindători gândesc pozitiv.

Așadar, au scos recuzita de la naftalină și au început repetițiile.
Lucică Dinu este unul dintre cei mai vechi colindători din sat. În perioada Crăciunului, se deghizează în unchiaș, personaj al unui vechi dans comic întâlnit numai în această zonă. Anul acesta, personajele tradiționale ar putea avea încă un rând de măști, pe sub cele vechi, făcute din lână și piele de capră.
„Uite, Lucică. Ca să respectăm absolut ce trebuie ne punem masca medicală, apoi punem masca noastră”, se pregătesc oamenii.

Colindat în pandemie- Crăciunul vine cu multe întrebări în 2020

Tot la Mânzăleşti, de Anul Nou se colindă cu “Vasilca”, obicei transmis din generaţie în generaţie, vechi de peste două secole. Acum, localnicii se tem ca in Craciunul pandemic nu vor mai avea voie sa respecte unele traditii.
„De când mă știu eu, și am 70 de ani, colindele au fost în fiecare an fără restricții.

Au fost doar restricții meteorologice. Viscole mari”, spun oamenii.
Colindătorii speră ca autoritățile să fie îngăduitorare cu tradițiile de Crăciun și Anul Nou, pe care, spun ei, nici măcar cele două războaie mondiale nu le-au întrerupt.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI