Close sidebar
Close sidebar

VIDEO -Credincioșii din Iași nu au putut lua găleata de aghiazmă acasă

Credincioșii au venit la Mitropolia din Iași să ia aghiazma dacă se poate cu găleata! Ca să fie la adăpost de covid, unii și-au spălat mașinile cu apa sfințită.

Iulian Ciurea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cu un îndemn la sănătate- adaptat vremurilor- acești credincioși din Iași au trecut rapid de la cele sfinte, la cele lumești. Din portbagajul doldora de mâncare și sticle de băutură, au scos un bândăreț uriaș. Pofta vine de la sine după atâta stat la coadă.

- Pentru toată lumea am luat aghiazmă.

- Pentru ce ați luat?

- Pentru sănătate cel mai mult! Să stropim casa, să stropim tot că așa-i frumos!

- Să dea Dumnezeu sănătate, bucurie, fără accidente, să trecem prin problemele astea care sunt cu covidul, spune un credincios în timp ce-și stropește mașina cu aghiazmă.

Supărare printre credincioșii din Iași. Au plecată fără găleata de aghiazmă

Credincioșii au fost mulți, iar aghiazma puțină- doar 8 butoaie a câte 500 de litri au fost sfințite în comparație cu 12, câte erau în alți ani. Vestea că vor pleca cu recipientele pe jumătate goale i-a cam întristat pe enoriași.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Patru kile atât am luat că n-au umplut butoaiele.

Punem și în mâncare, punem, frămânți, faci pâine, pui acolo un pic de aghiasmă.

Da, da am mai multe bătrâne în bloc și trebuia să umple tot...”,

spun credincioșii.

Dacă tot n-a fost aghiazmă cu găleata, credincioșii au sărit după cruce, deși era interzis

Cu măsură s-a ținut sărbătoarea și la Dunăre. Înalt Preasfințitul Casian Crăciun le-a interzis temerarilor să se mai avânte-n apă după cruce:

Ritualul s-a vrut a fi unul simbolic. În apă a fost aruncată o cruce din flori însă un bărbat n-a rezistat ispitei:

- Te-ai aruncat.

- Da, bineînțeles. Nu e ca altă dată, dar mulțumim și pentru asta. A zis părintele să o las pe apă, dar nu știu ce o să fac, cred că o iau cu mine, spune curajosul.

Botezul cailor s-a păstrat, totuși, în Bărăgan. Câțiva localnici și-au mânat animalele, în galop, spre biserică.

După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada căruțașilor, pe uliţele satului. La Smeeni, una din zece familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI