„Să stai în chirie în zilele de astăzi a devenit un lux și un chin, deopotrivă. Prețurile au explodat mai ales în Capitală, unde un apartament modest într-un cartier mărginaș a ajuns să coste în jur de 500 de euro, bani pe care unii îi dau pentru o rată la creditele imobiliare. Tocmai de aceea, mulți se gândesc să facă demersuri ca să-și cumpere propria locuință”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Chirii uriașe în Capitală

Absolut toți cei care locuiesc în Capitală, de pildă, au observat că-n ultimii trei ani prețul chiriilor a explodat pur și simplu. Alexandru a închiriat un apartament în cartierul Drumul Taberei și simte că plătește o avere.
„- Cât plătești chiria?
- Undeva la 500 de euro! Mi se pare destul de mare. Adică mi se pare mult să plătești 500 de euro pentru 70 mp”, a spus tânărul.
Cu banii respectivi ar putea lejer să achite rata pentru un apartament, ar spune Denisa, care a luat unul cu rate la dezvoltator și mai are de plătit trei ani.
Pe Maria, o tânără de 25 de ani, o bate gândul să procedeze la fel. Deocamdată, ca să stea într-o garsonieră în București, scoate lunar din buzunar câte 300 de euro.
„Da, m-am gândit și la asta.

Cu banii pe care îi plătesc de atâta timp la chirie aș fi putut să-mi plătesc o rată la propriul apartament. M-am gândit la asta și cred că asta o să fac anul viitor”, a spus Maria.

Citește și: VIEEO- Care sunt beneficiile de a adopta câini și pisici? Adăposturile sunt pline de animăluțe care caută iubire

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

La fel ca ea sunt mulți. Drept dovadă, în Capitală și în jurul ei se tot construiesc blocuri și case. Iar agenții imobiliari care se ocupă de închirieri au ajuns să apeleze la diverse trucuri ca să atragă clienții. Ultima găselniță e TikTok-ul.
„Spre exemplu, dacă vorbim despre un apartament cu două camere în centrul Capitalei, într-un bloc nou, atunci rata lunară ar fi de 600 de euro, pe când chiria 750 de euro. În schimb, dacă ne îndreptăm atenția către un bloc vechi, atunci putem vorbi despre prețuri ceva mai mici: 400 euro rata lunară, iar chiria undeva la 500 de euro”, a transmis Andra Ionescu, reporterul Știrilor Kanal D.
„Prețul chiriilor a evoluat în sens ascendent. Practic, a crescut cu aproximativ 15% per total în toate orașele mari. În general, cererea este destul de ridicată, ca și în momentul de față și ne așteptăm ca și în 2024 același trend să se mențină”, a spus Horia Ion, președinte ABI.
Dar câtă vreme există cerere, de ieftiniri nu vom avea parte.
„Evident că în momentul în care o parte din piață, din cerere, se mută de la achiziția unui apartament, se mută către chirii, evident că cererea mai mare duce la creșterea chiriilor, iar asta se observă în piață”, a explicat Adrian Asoltanie, expert financiar.
Statisticile arată că Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov sunt cele mai scumpe oraşe când vine vorba de chirii.

La polul opus, fericiții clasamentului, dacă putem spune așa, sunt cei care locuiesc în Timișoara și Iaşi.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si