„Românii devin părinți la vârste tot mai înaintate și amână momentul din cauza costurilor mari. Un studiu recent arată că o familie are nevoie de o sumă însemnată pentru creșterea primului copil. Până la terminarea liceului, banii necesari trec de jumătate de milion de lei dacă luăm în calcul și rata inflației”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Creșterea unui copil ne costă o mică avere

În ultimii 30 de ani, populația României a scăzut cu 4 milioane de persoane. O explicație este legată de natalitate. Iar problemele pornesc, de multe ori, de la bani.
„- Noi suntem la partea de creșă abia și este foarte scump, mergem la creșă privată. Taxa lunară, masa doar dacă merge și activitățile extracurriculare.

- Taxa lunară cât e?

- Cam 1800 de lei”, a spus un părinte.
Iar lista cheltuielilor este mult mai mare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pentru un copil născut în 2024, părinții vor avea nevoie de 384 de mii de lei în primii 19 ani de viață, adică până la terminarea liceului.

Dacă adăugăm în calcul și inflația, ajungem la cheltuieli de aproape 600 de mii de lei.
În cazul celui de-al doilea copil, costurile scad. 257 de mii de lei sau 417 mii dacă includem și rata inflației. În aceste calcule intră cheltuielile cu locuința, cele mai importante, alimentația, educația, vacanțele și transportul.

Citește și: VIDEO- Animale de companie... mai deosebite. Vizitatorii au putut să admire prietenii necuvântori într-o expoziție deschisă la Iași

Primul an din viața copilului presupune cheltuieli de 14 mii de lei. Între 6 și 11 ani avem nevoie de 108 mii de lei. Și între 15 și 19 ani ajungem la aproximativ 100 de mii de lei.
Aceste cheltuieli îi determină pe mulți români, mai ales pe cei care trăiesc în marile orașe, să aibă mai puțini copii, pe care îi nasc mai târziu. În țara noastră, vârsta medie la care femeile aleg să devină mame este de 27 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si