„Aproape 7 din 10 români declară că au rude plecate la muncă în străinătate. Sondajul recent scoate la iveală și un paradox. Tot mai puțini români spun că primesc bani de la cei aflați în Diaspora, deși numărul comunității românești de peste hotare e tot mai mare”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Tot mai mulți români, plecați în Diaspora

În comuna Tudor Vladimirescu, din Brăila, nu e gospodărie în care să nu afli măcar despre o rudă plecată peste hotare.
„Am doi copii plecați în străinătate.

De aproximativ 7 ani de zile, cel mare. Cel mic, de 9 luni. Au plecat să-și facă un viitor, să poată să mă ajute”, a spus o femeie.
Această mamă, de exemplu, se gândește cu dor la fiii plecați în Germania.
69 la sută dintre români declară cu au rude plecate în străinătate. În urmă cu 10 ani, la aceeași întrebare răspundeau afirmativ doar 51,8 la sută dintre cei chestionați.

Citește și: VIDEO- Afumăturile de acasă ajung în toată Europa. Pofticioșii trebuie să scoată aproximativ 500 de lei din buzunare

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Acum, 19,7 la sută dintre cei care au rude în străinătate spun că primesc bani de peste hotare. În urmă cu un deceniu, aproape 40 la sută declarau asta. De unde această scădere? Să fie la mijloc teama de FISC sau criza economică se simte și în străinătate?
Indiferent de banii trimiși acasă, pachetele cu alimente care pleacă peste hotare sunt la fel de încărcate.
Mulți au vrut ca pachetele cu bucate să ajungă peste hotare fix de sărbători pentru ca preparatele să fie cât mai proaspete, așa că astăzi s-au format cozi în fața firmelor care transportă

colete.
Așa că preparatele tradiționale le aduc aminte românilor plecați peste hotare de sărbătorile petrecute acasă.
În 2022, românii din Diaspora au trimis în țară peste 5 miliarde de euro. Cifrele pentru 2023 vor fi centralizate în prima parte a anului viitor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si