Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Cui i se potrivește un job sezonier? La ce ar trebui să fie atenți cei care vor să facă un ban în plus? Sfaturile unui specialist în recrutare

Invitată în platoul Știrile Kanal D, Ioana Petrea, specialist în recrutare, a vorbit despre job-urile sezoniere.

Redactia Stirile Kanal D,

Cui i se potrivește un job sezonier [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se apropie sezonul vacanțelor și al... joburilor sezoniere. La ce ar trebui să fie atenți cei care vor să facă un ban în plus, când alții se distrează, ne spune astăzi Ioana Petrea, specialist în recrutare, a transmis Simona Pătruleasa.

Cui i se potrivește un job sezonier

Simona- Așadar, care sunt cele mai căutate job-uri sezoniere?

Ioana Petrea- Domeniul ospitalității, în industria Horeca rămâne în continuare în topul preferințelor oamenilor care sunt în căutarea unui job de vară. Ne referim aici de la personal de la curățenie, până la recepție, ospătari, barmani, zona de cluburi și mai mult decât, atât o industrie care îmi place foarte tare zona parcurilor de distracții, fie că vorbim de acvatice sau non acvatice, unde se caută chiar și salvamari.

Este un loc de muncă pe care îl recomandă în perioada verii pentru tineri, mai ales că au posibilitatea să vadă cum este într-o astfel de industrie și cine știe, poate după aceea vor face o reconversie profesională sau se orientează mai departe către zona asta. Rămân în continuare în topul preferințelor partea de restaurante, cafenele, tot ceea ce înseamnă industria ospitalității, pentru că știm cu toții că în sezonul estival se extind mult mai mult terasele și pe litoral sunt foarte multe oportunități pentru tineri, mai ales.

Citește și: VIDEO-Vor profesii fără facultate. Absolvenții de liceu se reorientează către cursuri practice sau un job: ,,Nu am știut niciodată ce anume vreau să fac''

Simona- Care sunt cele mai bănoase, unde se câștigă cel mai bine?

Ioana Petrea- Aici vorbim de un manager de hotel, care poate să ajungă până la 1400 euro, manager de restaurant, până la 1200 de euro.

Foarte mult pe croaziere, se caută oameni unde aici pachetul salarial poate să ajungă până la 2000 euro. Un salvamar poate să câștige între 450-700 de euro, cam astea sunt vârfurile, dar să nu uităm că în zona restaurantelor există și pachete salariale fixe compuse și din bacșișuri pe care le mai pot lua oamenii și pot rotunji un venit foarte frumos, mai ales în sezonul estival.

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Simona- Cam cât câștigă ospătarii?

Ioana Petrea- Aici vorbim de un pachet salarial fix, plus aceste bonusuri. Cred că pachetul salarial fix poate cuprins undeva la un 2000 de lei, între 2000-3000 de lei, la care se adaugă aceste bonusuri. Dar din nou, depinde dacă vorbim despre ospătare care lucrează la mare, ei pot avea și alte beneficii extrasalariale, pentru că lor li se asigură în general cazare, masă, mai ales dacă sunt strânși din toată țara și duși către zona de sud a țării.

Simona- Și acest lucru contează foarte mult, pentru că practic toți banii pe care îi câștigă, îi pun deoparte.

Ioana Petrea- Depinde foarte tare de obiectivul oamenilor pe care îl au, adică îmi place foarte tare să subliniez legat de motivația oamenilor în momentul în care decid să se ducă către un job sezonier. Dacă au o motivație foarte bine înrădăcinată și știu că fac lucrul acesta, pentru trei, patru luni, ca să strâng o sumă de bani, atunci trebuie să-și asume că vor economisi această sumă și nou cheltuie zilele libere.

Simona- Care este profilul candidatului ideal?

Ioana Petrea- Foarte important este ca oamenii care se angajează în job-uri sezoniere, ținând cont că majoritatea implică contact direct cu publicul, să fie foarte empatici, să fie foarte calmi, să aibă zona asta de customer, care să poată să interacționez,e să comunice cu ușurință. Ar fi neplăcut să ajungem într-un restaurant unde găsim o persoană care n-are răbdare nici măcar să aștepte să ne uităm peste meniu, sau să punem niște întrebări.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

În mod cert, trebuie să avem foarte multă răbdare, empatie, să ne placă să lucrăm și să comunicăm cu oamenii. Dacă suntem o persoană mai introvertă, căreia nu-i place să să interacționeze frecvent, nu recomand astfel de locuri de muncă. Însă, în mod cert, trebuie să facem acest compromis dacă din nou revin la acel obiectiv pe care îl avem.

Simona- Cum verificăm dacă patronul este o persoană ok?

Ioana Petrea- Este o întrebare grozavă, pentru că foarte mulți tineri ne întreabă frecvent ,,cum fac să mă asigur, că dacă mă duc și mă angajez trei-patru luni, eu chiar voi primi acei bani?''

Chiar dacă vorbim de un loc de muncă sezonier, este foarte important ca angajatorul să respecte toate clauzele legale. Nu facem rabat de la contractul de muncă.

Toate acele acte care țin de medicina muncii, SSM, și protecția muncii, atâta timp cât eu am un contract de muncă semnat, discut cu angajatorul meu încă din start toate condițiile. Este înscris orice clauză ce are legătură cu cazarea sau masa mea. În mod cert, atunci este o garanție că angajatorul este unul serios, iar eu îmi voi plăti îmi voi primi salariul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI