Familia lui Alexandru Gîrdan cultivă varză de peste 50 de ani. Tânărul care a preluat afacerea de la părinții săi, a decis să planteze în acest an leguma emblemă a satului Toboliu, pe trei hectare. Nici așa nu știe dacă va reuși să vândă toată producția, care a fost una reușită în ciuda secetei.

Varza de Toboliu, pe cale de dispariție. Leguma nu mai ajunge la tarabe

„- Cu piața de desfacere e mai mult problema, varza e tot mai puțin căutată de la un an la altul, prețul e foarte mic, avem investiții foarte mari.
- Cât e acum prețul unui kilogram? Te-aș ruga să ne faci o comparație cu alți ani.
- Acum e undeva la 1 leu și 50 de bani, dar prețul acesta a fost și acum 20 de ani, tot atât era, dar noi anual avem cheltuieli tot mai mari”, a explicat Alexandru Gîrdan, cultivator de varză.
În aceeași situație este și Sebastian Abrudan. Pe lângă secetă și dăunătorii i-au dat de furcă dar chiar și așa a reușit o producție de 70 de tone la hectar. Dar nu, nu poate concura cu produsele din supermarketuri.
„Este varză gata murată, sarmale gata făcute și de la un an la altul, tot mai puțin se consumă. Lumea preferă foarte mult aspectul, pentru 5,6, 10 bucăți de varză, îți întoarce toată varza”,

a spus Sebastian Abrudan, cultivator de varză.
Ca să nu rămână cu varza pe cap, preferă să o dea la cel mai mic preț. În plus, spune că nici statul nu îl sprijină.
„- Ajutor de la stat doar subvenție, care e foarte mică.
- Cât ar fi?
- Undeva la 200 de euro pe hectar, cu 200 de euro nu îți scoți nimic, poate aratul și pregătitul, atât”,
a adăugat Sebastian.
În ciuda acestor probleme, localnicii din Toboliu au decis să organizeze și anul acesta Festivalul Verzei, pe câmpul de lângă sat. Ca să arate tuturor un preparat traditional: toroșul.

Citește și: VIDEO- Bunătățile de la Târgul Toamnei vin cu prețuri piperate. Pofticioșii cumpără cu porția

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Prima dată se călește ceapa în ulei sau în unsoare, când e ceapa călită se bagă carnea de porc, și când e pe jumătate fiartă se bagă varza și se lasă trei ore și jumătate patru, depinde cum e varza”, a spus Teodor Morar, bucătar.
La toate acestea se adaugă cimbrul și foile de fain. La nici cinci metri de domnul Teodor, o altă gospodină are o rețetă diferită pentru toroș. Foloșește bulion pentru culoare și gust.
„Rețeta mea este cu varză de anul trecut, se păstrează foarte bine, acum o să rămână întreagă, nu se rupe, nu se înmoaie, nu își schimbă gustul. Iese ceva delicios. Folosesc doar varză murată”, spune

Ioana Hotea, bucătăreasă.
„Tradiția verzei în Toboliu datează din 1242, de când avem primele înscrieri înclusiv pentru Toboliu ca și localitate, cu toate că generațiile s-au schimbat, cultura de varză s-a menținut, oamenii în proporție de 30-40% cultivă încă”, a povestit Adrian Crăciun, primarul comunei Toboliu.
În 2017, varza de Toboliu s-a aflat pe lista ministrului Daea, cu potențial de a deveni brand național și european, asemenea Salamului de Sibiu sau a Magiunului de prune de Topoloveni.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si