„Mărțișorul, simbolul primăverii, este cel mai căutat și dăruit accesoriu astăzi de 1 martie. Este o tradiție care se respectă an de an și bucură atât femeile, cât și bărbații. Iar comercianții au creat mărțișoare atât pentru doamne cât și pentru domni. Iată”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Mărțișoare pentru bărbați

La mare căutare anul acesta sunt mărțișoarele lucrate manual, pictate, sculptate în lemn, din ceramică ori împletite.

Este greu să nu găsești pe tarabele vânzătorilor mărțișorul potrivit, mai ales că au apărut și modele create special pentru a fi oferite bărbaților. De exemplu, la târgul organizat la Iași, mărțișoarele sub formă de căciuli din blană de oaie în miniatură ori în formă de sticle de băutură în miniatură sunt două dintre propunerile comercianților. 
Printre tarabele comercianților e forfotă și nimeni nu pleacă fără să cumpere câteva mărțișoare pentru cei dragi. Prețurile pornesc de la 5 lei și pot depăși ușor 50 de lei. 

Citește și: VIDEO- Florile primăverii, cu mama Andreei Tonciu. Cele mai parfumate mărțișoare

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De Mărțișor sunt legate diferite tradiții și legende. Se spune că strămoșii noștri confecționau și dăruiau un astfel de accesoriu celor dragi, la început de primăvară, pentru a le aduce belșug și a-i proteja de rele.

„Mărțișorul se lega la gât sau la braț, în locurile vulnerabile, încheieturi și se purta de pe 1 martie cam 12 zile sau până înmugurea primul pom. Mărțișorul trebuia să fie nu neapărat frumos și elegant, o bijuterie, ci trebuia să fie eficient, trebuia să actualizeze această funcție de talisman, această funcție apotropaică.

În timp, lucrurile au evoluat, oamenii n-au mai fost înspăimântați de trecerea de la iarnă la primăvară și astăzi mărțișorul este o bijuterie”, a explicat Mircea Păduraru, profesor de etnologie UAIC Iași.
Tradiția spune că mărțișorul după ce se poartă se leagă de ramura unui copac pentru a aduce sănătate și noroc celui care l-a folosit, dar și pentru ca pomul să fie roditor în acel an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si