„Cancerul de sân este cea mai frecventă forma de cancer la femei. Mai precis, una din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu aceasta boală. Cum o putem preveni aflăm astăzi de la Doctorul Carmen Cristescu, doctor în științe medicale, alături de noi în platoul Știrilor”, a transmis Simona Pătruleasa.

Cum depistăm timpuriu cancerul la sân

Simona Pătruleasa: De la ce vârstă ar trebui să ne verificăm pentru a nu avea o astfel de problemă sau pentru a o depista la timp?

Carmen Cristescu: Screening-ul ar trebui să înceapă în funcție de gradul de risc pentru a dezvolta o astfel de patologie, iar acest grad de risc poate fi evaluat cu ajutorul unor instrumente pe care noi, medicii, le decidem. Sunt niște scoruri care se calculează și care țin cont de niște factori de risc, în mod deosebit mutații genetice, istoric de cancer în familie, expunerea la anumite noxe. De principiu, ghidurile actuale spun că de la 16-18 ani trebuie să învățăm să facem auto palparea sânului, la 20 de ani medicul care ne evaluează, medicul ginecolog, medicul endocrinolog, medicul de familie care ne face bilanțul anual și examinarea fizică anuală ar trebui să verifice, să palpeze sânul, iar în ceea ce privește screening-ul imagistic propriu zis adică, mamografie ecografie, RMN, ghidurile spun că de la 40 la 44 de ani este o opțiune, dacă nu există un istoric și riscul este unul mediu.

După 45 de ani mamografia ar trebui făcută cel puțin o dată la doi ani și completată cu ecografie anuală. 

Citește și: Este sau nu fals videoclipul cu Kate Middleton în care a anunțat că are cancer?! Un expert a analizat cu atenție imaginile

Simona Pătruleasa: Concret, ce semne ar putea fi? Doamnele și domnișoarele ce ar putea să simtă acasă la o simplă palpare?

Carmen Cristescu: Dacă învățăm să facem auto palparea la timp și ne obișnuim cu aspectul normal al sânului, ori de câte ori vom face această auto palpare dacă apar noduli noi sau modificări în ceea ce privește aspectul pielii, structura glandei în sine, ne putem prezenta cât mai devreme la medic și putem identifica ce tip de leziune este. De regulă, la debut, cel puțin nu există niște semne propriu zise. Pe măsură ce leziunea avansează sunt anumite modificări, se poate înroși, pot apărea uneori un pic de dureri, anumite scurgeri, aspectul retractil al pielii în zona în care există leziunea sau aspectul de piele sub formă de coajă de portocal.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa: Ce facem în acest caz? Care e primul pas? Ce facem? Ecografie, mamografie sau le facem pe ambele?

Carmen Cristescu: De regulă ele merg împreună dintr-un singur motiv pentru că mamografia este o imagine de ansamblu și este standardul de aur în momentul acesta în ceea ce privește identificarea leziunilor în sân. Mamografia, așa cum spuneam mai devreme, trebuie făcută după vârsta de 40 de ani, înainte e de preferat să începem cu ecografie și să completăm ulterior cu mamografie dacă identificăm niște leziuni.

Mamografia, spre deosebire de ecografie, ne realizează o imagine, o poză în care țesuturile care compun sânul propriu-zis se suprapun mai mult sau mai puțin în funcție de cât de dens este sânul. Ecografia, în schimb, spre deosebire de mamo, poate să facă diferența între aceste straturi doar că ne oferă o imagine mai mică. Practic, talpa transluserului pe care tu îl utilizezi se deplasează în sensul acelor de ceas și îți oferă niște imagini mai mici pe care le suprapui ca să spun așa pentru a oferi examenul complet. Și atunci mamografia de prima intenție a imaginii de ansamblu. Dacă vezi o mică leziune sau nu ești foarte sigur te duci țintit cu ecografie. Ambele sunt foarte importante, iar dacă sânul este foarte dens ghidurile actuale spun că screening-ul se poate face inclusiv prin utilizarea examenului IRM, imagistică prin rezonanță magnetică.

Simona Pătruleasa: Mamografia este dureroasă? Întreb asta pentru doamnele care nu au ajuns să facă acest lucru.

Carmen Cristescu: De regulă nu trebuie să fie dureroasă. Poate să existe un disconfort la pacientele care au sânul puțin mai mic sau dimpotrivă, cele care au sânul foarte voluminos pentru că e un pic presat sânul între niște padele și poate exista un disconfort, nu neapărat o senzație de durere, dar, bineînțeles, durerea este subiectivă, depinde de sensibilitatea fiecărui pacient. Aparatura a evoluat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Simona Pătruleasa: Dacă s-a descoperit ceva la mamografie, care este următorul pas?

Carmen Cristescu: Dacă se descoperă ceva la mamografie, următorul pas este completarea cu ecografia care ne oferă detalii suplimentare, inclusiv în ceea ce privește elasticitatea țesutului respectiv, implicarea altor structuri de exemplu în axilă și dacă se coroborează datele din mamografie și ecografie către un diagnostic cu suspiciune înaltă de malignitate trebuie efectuat o puncție, biopsie. Aș vrea să notez faptul că nu doar femeile pot să sufere de leziuni la nivelul sânului și de cancer de sân, ci și bărbații au glandă mamară și pot dezvolta cancer de sân. Pentru ei nu există un screening imagistic, dar dacă sunt noduli care apar la nivelul sânului și ei trebuie să meargă pentru mamografie, respectiv ecografie”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si