„Așadar, temperaturile neobișnuit de ridicate pentru luna aprilie, de ieri, dar și de astăzi, de peste 30 de grade Celsius în multe zone ale țării, vor fi urmate de zile răcoroase, după cum ne-au anunțat meteorologii. Cum ne afectează organismul aceste anomalii ale vremii știe colega mea, Iulia Dumitrașcu”, a transmis Cristina Dorobanțu.

Cum ne afectează diferențele de temperatură?

Iulia Dumitrașcu: Așa este.

Temperaturile schimbătoare, adică foarte ridicate și apoi foarte scăzute, ne influențează în mod negativ organismul. Astăzi ne va vorbi despre acest subiect doamna doctor Adra Trușculescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase de aici, din Timișoara. În ce mod ne influențează aceste schimbări climatice?

Adra Trușculescu: Într-adevăr, aceste schimbări bruște temperatură au un impact sever asupra organismului uman. Sunt vizați cu preponderență vârstele extreme, adică copilașii sau persoanele mai în etate și mai ales acele persoane care suferă de boli cronice. Aici vizăm partea respiratorie și partea cardiovasculară. De ce sunt  schimbările bruște de temperatură cu impact asupra organismului uman? Pentru că impun acest stres termic. Ca să vă dau un exemplu, atunci când se pierde o temperatură de patru grade, avem nevoie de undeva de la 10-12 zile ca să recuperăm și corpul să se reacomodeze. Deci, practic, să apară acel echilibru metabolic care este necesar pentru o fiziologie normală. 

Atunci când vorbim bineînțeles de patologie cronică, noi avem foarte mulți bolnavi cu boli obstructive cronice, aici vizăm astmul sau BPOC. Care este impactul asupra lor? În primul rând se accentuează respirația, se accentuează simptomatologia, resimt dificultăți de respirație, poate apărea tusea excesivă sau, dimpotrivă, să sufere de diverse infecții inițial virale care se pot suprainfecta bacterian. Practic, acomodarea lor este mult mai greoaie pentru că apare acel mecanism de bronhospasm prin care se strâng căile respiratorii în condiția de scădere a bruscă a temperaturii.

Citește și: VIDEO- Sezonul estival a început mai rapid pe litoral. Termometrele au urcat la 30 de grade la mare

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Iulia Dumitrașcu: Cum resimțim faptul că avem diferențe de până la 15 grade? Ce se întâmplă în organismul nostru și cât de periculos este?

Adra Trușculescu: Probabil aceste simptome și modificări nu sunt resimțite așa de brutal la un organism normal fiziologic, competent din punct de vedere metabolic, dar vor fi resimțite prin agravarea simptomatologiei pe partea de patologie cronică respiratorie, la cardiaci. Dar la cardiaci ce se întâmplă? Practic,  este tot o agravare, crește uneori tensiunea și frecvența cardiacă resimțind tot felul de simptome auxiliare”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si