Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Cum ne afectează vremea? Ce este meteosensibilitatea și cum o putem trata? Sfaturile medicului de familie

Află cum ne influențează vremea, de la medicul de familie. Cum se explică stările noastre în funcție de starea vremii, dar și cum putem combate meteosensibilitatea?

Redactia Stirile Kanal D,

Cum ne afectează schimbările vremii [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Am o stare proastă pentru că e urât afară. Asta spun cel mai des oamenii meteosensibili, adică cei care spun că se simt rău din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Cum se explică aceste stări și cum le putem combate, aflăm astăzi de la cunoscutul medic de familie Răzvan Vintilescu. Bună dimineața și bine ați revenit la noi, a transmis Cristina Dorobanțu.

Cum ne afectează vremea?

- Așadar, în primul rând, cum se explică aceste stări de rău din cauza vremii? Sunt ele reale sau nu au legătură cu temperatura de afară?

În primul rând vorbim de două aspecte vorbim de niște motive psihologice. De exemplu, toamna, iarna, noi avem impresia că zilele de fapt sunt mai scurte. Ne trezim pe întuneric, venim acasă tot pe întuneric, ceea ce nu dă neapărat o stare de bine, însă realitatea este că iarna, în special durata zilei crește, deci ar trebui să fim

mai fericiți, că vedem mai multă lumină de la o zi la alta, dar există și motive fizice pentru acest lucru. Avem acces la mai puțină lumină, noi nu suntem o specie care să trăim pe întuneric, avem acces la mai puțin oxigen de multe ori da și nu în ultimul rând, e vorba de diferențele de presiune, care-ți influențează circulația, influențându-i circulația automat și mai puțin oxigen ajunge la creier ajunge în mușchi începem să ne simțim că ne dor oasele, a
declarat Răzvan Vintilescu.

- Ce simptome avem dacă suntem meteosensibili? Știu că amețeala și oboseala se numără printre ele...

Oboseala care este dată de cele mai multe ori pentru că nu ne mai odihnim așa cum trebuie. Întunecându-se foarte devreme ne dereglăm ciclul de somn cu partea de muncă, cu partea de lucru, dar este vorba de dureri articulare. În primul rând, momentul în care se schimbă presiunea atmosferică totul este influențat în corpul nostru, inclusiv acele articulații care sunt ținute într-o capsulă, deci vorbim de articulația genunchiului, vorbim de șolduri, vorbim de dureri musculare care

sunt cum spuneam mai devreme datorate faptului că nu ajunge suficient oxigen în acei mușchi, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Cine sunt pacienții care sunt cel mai des meteosensibili? Bărbații sau femeile? Și de ce.

Studiile spun că femeile resimt cel mai des astfel de probleme legate de starea vremii de afară. Motivul este că oricum o femeie va avea niște variații hormonale mult mai mari decât bărbații.

Fluctuația nivelurilor de estrogen, de progesteron, le influențează modul în care ele sunt și în care acționează și reacționează la diferiți stimuli pe care îi primesc din viața de zi cu zi, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Persoanele care suferă de boli sunt și mai sensibile la vremea de afară. Care ar fi aceste boli?

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Vorbim de bolile inflamatorii, inflamația cronică, care este, de fapt, flagelul acestui secol să spun. E principalul vinovat. Momentul în care vremea de afară este închisă, este urâtă, plouă, avem o schimbare de presiune. Schimbarea asta de presiune crește inflamația. Să nu uităm că noi ca și organism funcționăm pe baza unor reacții electrice, avem mereu un schimb de protoni, un schimb de neutroni între celule, tot ceea ce facem este electric. Avem un câmp electromagnetic schimbările de presiune când plafonul de nori este foarte jos, induc astfel de interacțiuni și cu corpul nostru, deci este normal să fim afectați pentru că masa noastră este mult mai mică decât tot ceea ce se întâmplă în jur, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Vara putem fi meteosensibili?

Vara se întâmplă un alt fenomen foarte interesant. Suntem bucuroși că ziua este lungă, că ajungem acasă de la muncă încă putem să ne întâlnim cu prietenii, să petrecem stăm afară până târziu ne bucurăm de tot ceea ce este în jur, moment în care tindem să uităm de afecțiunile noastre zilnice nu mai suntem atenți la ele și atunci putem trece în partea cealaltă, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Ne poate afecta canicula?

Da, dar canicula ne poate afecta canicula, dar canicula eu nu aș include neapărat la meteo sensibilitate, ci aș include-o la partea de factori externi care ne influențează direct starea de sănătate, da, acolo ai o cauză căldură excesivă, umiditate excesivă și ai un efect variații ale tensiunii arteriale, ale pulsului, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Pot fi și copiii meteosensibili?

Este o întrebare excelentă. Copiii pot fi meteo sensibili din punctul meu de vedere doar dacă discutăm de partea în care ei se trezesc dimineața ca să meargă la școală, să meargă la grădiniță, și văd că afară este întuneric și atunci este normal să fii trist când tu ești obișnuit să dormi când afaă e întuneric. Vezi că te trezești și nu înțelegi de ce oamenii adulți au reacții psihosomatice. Atunci când este vorba de schimbarea vremii, copiii nu prea au aceste reacții, cu excepția schimbării luminii de afară, da, văd că este întuneric, te-ai trezit, vreau să fac nani în patul meu. Dacă ar fi fost lumină o să observați cei care aveți cei care au copii mici știu că atunci când îi trezesc dimineața și deja e lumină copilul se trezește mult mai fericit, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Cum tratăm aceste stări de rău cauzate de schimbarea vremii?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În primul rând, trebuie să ne monitorizăm niște constante fiziologice, deci trebuie să ne monitorizăm tensiunea, trebuie să monitorizăm pulsul, ne monitorizăm glicemia, trebuie să fim atenți dacă ne dor genunchii, dacă ne dor alte articulații, cot, umeri, articulațiile mari în general și să încercăm să ne ținem în frâu bolile cronice. De fapt, despre asta este vorba, iar atunci când vorbim pur și simplu de simptome depresive, vai, nu mă simt bine, pentru că uite ce întunecat e afară, uite putem încerca tehnici de meditație, putem încerca tehnici de respirație, da pentru a ne regla astfel încât să nu ne mai autoinducem acel sentiment de panică, pentru că acel sentiment va genera din nou o schimbare hormonală în corpul nostru care ne va face să ne simțim mai rău, a declarat Răzvan Vintilescu.

- Dar cum le prevenim?

Cred că trebuie să fim mai în contact cu natura, adică să nu ne mai ducem viața exclusiv birou, casă, birou, casă. Trebuie să începem să petrecem mai mult timp afară, chiar dacă este întuneric, chiar dacă s-a întunecat putem face o plimbare, putem să mergem pe jos o sută, două sute de metri, dacă plouă nu înseamnă că trebuie să stăm în casă tot weekendul, tot poți să ieși să mergi pe jos până la un magazin sau să faci minimul efort de a nu parca fix lângă ușa magazinului unde vrei să ajungi. Suplimentele te ajută pentru a ține în echilibru partea aceasta hormonală, pentru a ține în frâu bolile pe care le-ai. Partea de meteosensibilitate e destul de greu de prevăzut, deci nu prea poți să iei un supliment știind că săptămâna viitoare la ora doisprezece o să fiu meteosensibil, dar ceea ce ne ajută foarte mult este partea de vitamina d, într-adevăr, pentru că vitamina d se sintetizează atunci când afară este soare și noi stăm afară, a declarat Răzvan Vintilescu.

Citește și: VIDEO- Meteorologii vin cu vești proaste. Cum va fi vremea la început de săptămână?

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI