In articol:
„Așadar, românii nu sunt străini de zgârcenie. Ținem de bani, uneori cu prețul relațiilor noastre și credem că asta ne va aduce belșugul. În același timp se spune că bogații sunt mai egoiști cu banii decât săracii. Dacă e adevărat sau nu aflăm astăzi de la Aloma Odogwu, psiholog cu experiență”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Cum ne afectează zgârcenia?
Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați revenit la noi!
Aloma Odogwu: Bine v-am regăsit.
Simona Pătruleasa: Vreau să începem cu bogații, care se spune că sunt mai zgârciți decât cei care au mai puțin. Cum se explică asta?
Aloma Odogwu: Este important înainte de toate a înțelege că nu avem un tabel în care să încadrăm acest tipar și că sunt foarte multe nuanțe pe care noi, este important să le considerăm.
Simona Pătruleasa: Există însă studii care arată că o persoană care a trăit în sărăcie la maturitate va fi zgârcită. Are legătură?
Aloma Odogwu: Are legătură, da.
Simona Pătruleasa: Dar cei care sunt mână largă, cum se explică această generozitate dusă la extrem?
Citește și: VIDEO- Sunt sau nu românii zgârciți? Cum se autoevaluează aceștia
Aloma Odogwu: Putem să ne uităm din două unghiuri, unul fiind acela care are legătură poate cu lipsa. Eu ca și copil am simțit că nu am fost văzut, de a nu fi suficient de bun și am nevoie prin a oferi să simt, pentru că starea mea interioară de bine oarecum este legată de ceea ce primesc când atunci când ofer.
Simona Pătruleasa: Adică unii prin generozitate caută, de fapt, atenție?
Aloma Odogwu: Atenție, da, validare, apreciere.
Simona Pătruleasa: Ce facem dacă un copil are un părinte foarte generos și un părinte foarte zgârcit? Cum va ajunge el la un echilibru?
Aloma Odogwu: Este important de știut că atunci când ne naștem avem componente și genetice și știi temperamentul care este înnăscut însă nu știm pe care dintre cele două extreme le avem pentru că oarecum ele sunt comportamente. Este clar că pot exista mari șanse ca acel copil să preia unul dintre cele două, adică văzând că unul dintre părinți are o relație disfuncțională cu banii sau este anxios. E foarte important de înțeles, copiii observă.
Citește și: VIDEO- Tractoarele fermierilor pun pe jar Europa. Mai multe șosele au fost blocate
Citește și: VIDEO- Tractoarele fermierilor pun pe jar Europa. Mai multe șosele au fost blocate
Simona Pătruleasa: Poate zgârcenia să ducă la despărțire într-un cuplu?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Aloma Odogwu: Mă gândesc că da, dar, în general, studiile au arătat că un zgârcit își va lua sau va avea o relație cu un cheltuitor. Oarecum sunt la poli opuși. Cum putem face, mai exact, este efectiv să înțelegem nevoile celuilalt. Adică dacă eu sunt într-o relație cu un zgârcit și pentru mine asta mă dezechilibrează sau îmi dă un disconfort, trebuie comunicat cu celălalt să înțeleagă că, de fapt, nevoia mea nu are legătură cu el sau cu ea și are un substrat emoțional care provine din copilăria mea timpurie sau în adolescență și de care avem împreună nevoie să avem grijă.
Simona Pătruleasa: Zgârcenia și această generozitate, aceste lucruri duse la extrem, se pot trata? Există un moment în care au venit pacienți să ceară ajutorul în acest sens?
Aloma Odogwu: Da. Este important de înțeles că nu sunt patologii, deci nu le tratăm clinic sau, cel puțin, eu nu cred în asta, cred foarte mult în resurse. Fiecare dintre cele două, indiferent de unde ne aflăm, suntem resurse și putem lucra acolo și da, în cabinet am întâlnit clienți care, deși au o situație financiară foarte bună, în continuare au acest comportament anxios. Este o insecuritate financiară pe care eu o simt atât de profund, încât mie mi-este greu. Dar, prin terapie, prin conștientizare, prin a înțelege că de fapt multe dintre povești nu au legătură cu noi neapărat și le-am preluat inconștient pentru că, creierul nostru e ca o bază fantastică de date. Deci se poate rezolva prin multă blândețe, prin a ne uita la ce facem, prin a înlocui această emoție care, oarecum poate s-a așezat în mine negativ cu ceva pozitiv.
Simona Pătruleasa: Și astfel putem să ajungem la un echilibru.
Aloma Odogwu: Așa este.