Dar odată cu valul de comenzi, apar și paginile cu magazine online înșelătoare. Pozele de promovare sunt perfecte, prețurile, neașteptat de mici, dar produsele care ajung la client sunt de slabă calitate. Sau mai e varianta în care ce ai comandat, nu mai ajunge la tine deloc. Ce facem în astfel de situații și ce pârghii legale avem, ne spune președintele ANPC Horia Constantinescu, alături de noi în platou, a

transmis Simona Pătruleasa.

Cum procedăm dacă suntem păcăliți de magazinele online?

- Așadar, vine luna femeii, se comandă cadouri online. Cum ne dăm seama că site-ul de pe care cumpărăm e unul sigur?

Horia Constantinescu: În primul rând, luna martie este luna bărbaților, pentru că ei trebuie să facă cadou femeilor și plecând de la această idee, recomandăm absolut tuturor consumatorilor să verifice cu maximă atenție paginile de internet de pe care aleg să comande, pentru că nu întotdeauna prețul este criteriul principal. De cele mai multe ori, exact așa cum spuneați, în spatele unui preț foarte mic se ascunde o variantă înșelătoare. De cele mai multe ori, da, o surpriză, dar neplăcută. Trebuie să ne asigurăm că pagina respectivă este o pagină fie înregistrată în România, dacă vorbim despre o platformă ce pretinde a fi a unui magazin românesc, fie că este o pagină credibilă, iar pentru acest lucru trebuie să verificăm toate review-urile lăsate de consumator cu privire la activitatea acelui operator economic.

Noi nu recomandăm achiziția de pe pagini de internet ce nu sunt cumva verificabile în țara în care trăiește consumatorul, pentru că lasă fără pârghii legale autoritățile în condițiile în care s-ar întâmpla ceva cu oricare dintre situațiile fie a nelivrării, fie a livrării unor produse de prostă calitate!

- Sunt multe cazuri în care singura opțiune de plată în aplicațiile de shopping este cea pe loc, prin card bancar.

Ce părere aveți?

Horia Constantinescu: Nu sunt puține situațiile în care chiar cardul bancar este cel care ulterior este fie furat, fie utilizat de către cei care pretind că pun la dispoziția consumatorilor produse prin platformele online, de aceea trebuie făcute verificări atente pe paginile de internet ce promovează produse în România trebuie să apară o trimitere către pagina autorității noastre, către activitatea autorității noastre, de asemenea trebuie să existe toate datele de contact, fie că vorbim despre o pagină românească, fie că vorbim despre o pagină din afara țării noastre, trebuie să avem toate datele contact, să fie verificabile până la amănunt, degeaba găsim acolo o cutie poștală, iar ulterior când ne dorim să vedem ce s-a întâmplat cu banii noștri, constatăm de fapt nu există!

- Știți că sunt aplicații chinezești celebre în ultima perioadă, cu haine și accesorii extrem de ieftine. E sigur să cumpărăm de-acolo?

Horia Constantinescu: Nu putem nega existența totuși a unor comercianți corecți, chiar de pe teritoriul Chinei sau din afara oricum a teritoriului țării noastre, dar acolo cred că atenția ar trebui să fie sporită, de ce? De cele mai multe ori ne confruntăm cu platforme de comercializare, ceea ce înseamnă că nu este exact comerciantul cel de la care comandăm, ci este prin intermediul unei platforme și de asemenea trebuie să ne uităm la condițiile pe care această platformă le oferă în raport cu nemulțumirile noastre ce pot apărea ulterior, care sunt condițiile de returnare, care sunt condițiile de garanție, pentru că mai ales așa cum spuneați, dacă achiziționează o electrocasnică sau un echipament ce are nevoie ulterior, fie de garanție, fie de reparații, va trebui să știm cine și unde se va ocupa de aceste situații ori de cele

mai multe ori nu există!

- Ce poate ANPC să facă legal, atunci când luăm o țeapă la comenzile online din străinătate? Nu ne mai vine coletul, dar banii i-am plătit....

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Horia Constantinescu: Sunt situații în care trebuie să ne adresăm organelor de cercetare penală, pentru că vorbim în aceste cazuri de o înșelăciune, nu mai vorbim de o practică comercială înșelătoare, în momentul în care încasasează banii și produsul nici măcar nu există, dar noi facem verificări în momentul în care constatăm că ne confruntăm cu astfel de situație, sesizăm organele de cercetare penală și acum, nu știu, ne dorim la un moment dat, așa cu titlu de glumă, să putem avea un oficiu și în China, pentru că nu de puține ori de acolo vin produse ce n-ar trebui să ajungă deloc pe teritoriul Europei, în condițiile în care există niște regulamente care tocmai pun la adăpost consumatorul de orice fel de risc!

- E și perioada în care se comandă multe bijuterii pentru doamne. Ați demonstrat recent că cele din aur în special, au gramajul real mai mic decât pe etichetă. Povestiți-ne un pic.

Horia Constantinescu: Nu de la acel gramaj, noi vorbim de o informare corectă și completă a consumatorului până la urmă consumatorul cumpăr o bijuterie, fie că aceasta are atașate cioburi așa cum am spus el sau pietre semiprețioase, trebuie ca informația să fie transmisă exact consumatorului, avem un ordin în transparență în acest sens, de ce, pentru că există un act normativ care spune ce se întâmplă în cazul obiectelor cu pietre pericioase, acolo clar trebuie arătată cantitatea fiecăruia dintre componente, ori în cazurile în care vorbim despre cioburi, adică despre pietre fără valoare, iată, că brusc, acestea sunt cumpărate la preț de aur. Noi vrem să atragem atenția consumatorilor, mai ales celor vulnerabili financiari și aleg prin forța lucrurilor la un moment dat să ducă bijuteria fie la o casă de amanet, fie să încerce să o valorifice și abia atunci constată că, de fapt, a cumpărat un gram de aur și restul amintiri!

- Și atunci, concret, cum testăm un inel de aur cu o piatră? Cum stabilim acolo în magazin pe loc, care e gramajul corect?

Horia Constantinescu: La acest moment nu și am generat, nu este probabil prima și nici ultima dată când am generat o isterie în raport cu diversele industrii pe care noi le-am controlat. În continuare, insist asupra faptului că acolo unde vorbim despre un consumator nu neapărat educat foarte bine în domeniul în care, iată, alege să-și cumpere un produs, trebuie să ne asigurăm că îi transmitem acestuia toate informațiile. Le propuneam bijutierilor să facă o evaluare asupra situației în care ar vinde diamantele la preț de aur și mi-au spus că nu se poate, atunci nici cioburi la preț de aur nu se pot vinde!

- Pot fi făcute sesizări la ANPC în aceste situații? Există un număr în sensul acesta?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Horia Constantinescu: Pe whatsapp nu am lăsat totuși o cale de informare, pe un număr al meu personal de telefon, 0745 999 111, pentru situații alarmante ce pot pune în pericol sănătatea și de ce nu, viața consumatorilor, pentru a putea avea o reacție rapidă. Dacă este vorba despre schimbarea unui buton la un aspirator cred că utilizarea aplicației pusă la dispoziția consumatorilor pe pagina autorității, poate fi la fel de bine făcută, nevorbind de o situație absolut urgentă.

- De ce anume se plâng cel mai des românii la ANPC?

Horia Constantinescu: Cred că dacă vorbim despre comerțul online, reprezintă unul dintre motivele principale ale sesizării, dar nu întotdeauna acestea se și concretizează în sancțiuni pentru că am încurajat soluționare amiabilă, am încurajat soluționarea alternativă a unor astfel de situații, am digitalizat această variantă tocmai pentru că trebuie să înțelegem că nu trebuie să plecăm de la ideea că toți operatorii economici sunt de rea credință, se pot întâmpla, noi evaluăm permanent, de exemplu, numărul de tranzacții al unui operator economic din mediul online raportat la câte sesizări primim. Dacă acesta duce la bun sfârșit câteva sute de milioane de tranzacții anual și iată doar câteva sute de consumatori se plâng, nu ne putem gândi la o rea credință a acestui operator economic și tocmai de aceea încercăm să centralizăm fiecare dintre sesizări. Nu puțin au fost și cele din domeniul energiei, dar trebuie și acolo să luăm în calcul că sunt situații inedite apărute în activitate economică și iată, mă refer la actele normative ce au dus la plafonări sau la modificarea modului de calcul ori este clar că acolo trebuie să avem și răbdare și aici mă adresez consumatorilor, pentru că cu siguranță un operator economic de anvergura asta, nu se trezește dimineață cu gândul să vadă de la cine mai fură și cât.

Citește și: VIDEO- Procesul de garanție-reciclare a ambalajelor, o provocare pentru clienți. Ce dificultăți îi întâmpină pe aceștia?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si