VIDEO | Cum recunoaștem pâinea plină de aditivi
Fiti cu bagare de seama cand cumparati paine din comert. Multe sortimente sunt pline de aditivi, departe de a ne oferi vitaminele pe care le cautam. Altfel, nu s-ar explica pretul atat de mic.
Am luat din mai multe magazine cate o paine integrala din cele mai cumparate sortimente pentru ca sunt cele mai ieftine.
Le-am dus apoi intr-o brutarie unde ingredientele sunt suta la suta naturale. Diferentele se vad cu ochiul liber- drept dovada ca habar nu avem ce mancam.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Incepem experimentul cu o paine facuta din faina integrala de grau si secara care costa doi lei. Concluzia: este vorba despre coca congelata
De fapt, nu e atat de grav ca multe sunt facute din aluat congelat, ci ca sunt pline de aditivi.
Iar asta se vede pe eticheta.
Si nu e greu sa le deosebim de cele preparate dupa reteta traditionala- faina, apa sare si- eventual- drojdie, spun brutarii.
Madalina Bichir, reporter Stirile Kanal D: e langa culoarea sau textura si pretul este un indiciu care ne arata cat de naturala este painea pe care o cumparam. Daca in brutariile de specialitate pretul painii este curpins intre 9 si 13 lei, in magazin regasim aceleasi sortimente cu preturi de numai 1,5 lei sau 3,5 lei.
Radu Niculescu, manager brutarie: Pretul este putin mai mare decat cel din comert din cauza productiei, procesul de productie este mult mai mare. Incepe de la 24 de ore si poate dura si 48 de ore. Preturile sunt de la 10 lei kg pana la 16 lei, depinde de felul de paine.
Un roman consuma, in medie, 7 kilograme de paine in fiecare luna. Cifrele oficiale arata ca doar italienii ne depasesc.