In articol:
Sărbătorile fericite ar trebui să vină și cu un stomac fericit! Pentru asta pofticioși sunt nevoiți să renunțe la anumite dorințe alimentare de nestăvilit pentru a face asocierile corecte la fiecare masă.
Specialistul în nutriție Alina Epure spune că este important ca și în zi de sărbătoare să avem sănătatea ca o prioritate.
"Alegerile, asocierile sunt baza în tot ce înseamnă starea noastră de bine", spune doctorul în nutriție.
Regulile general valabile sunt în aparență simple. În primul rând, orice produs proteic, fie de origine animală, fie de origine vegetală, trebuie obligatoriu să fie asezonat cu legume și de preferat gătit în forme cât mai dietetice.
"Lângă friptura de miel, cât mai multe legume, un piure de morcov cu dovlecel, salată verde, salată de varză, salată de gulii, salată de ardei copt, salată de seclă roșie, un sote de legume cu brocolii, coponopide și morcov sau sparanghel, păstârnac sau pătrunjel.
Specialiștii susțin că mesele de sărbătoare sunt adeseori înțelese greșit. Se poate mânca din orice produs însă nu din toate la o singură masă.
Cu ce se asociază cel mai bine ouăle în masa de Paște
Cumpătarea face casă bună în acest caz cu asocierea potrivită, astfel încât ficatul pancreasul și stomacul să nu fie suprasolicitate de procesul digestiei, iar recomandarea lor este un meniu zilnic bine de limitat pe cele trei categorii de mese- dimineață, prânz și seară
"Ouăle împreună cu cât mai multe legume, nu cu pâine. Dacă sunt preferințe către deliciile dulci atunci începem ziua cu cozonac și pască și putem avea și două trei felii de anasas după fiecare masă mai copioasă pentru că el ajută foarte mult prin raportul de bromelină care activează digestia".
Masa de prânz poate fi reprezentată de preparate din carne- friptură de miel, drob-ul din cât mai multe verdețuri împreună cu carne și o salată.
Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 6 mai 2024, în a doua zi de Paște?
Masa de seară poate fi reprezentată de drob sau friptură sau brânzeturi cu cât mai multe legume sau poate fi chiar și ciorba de miel care este tradițională sau ciorbă de legume, dar nu mai reluăm alimentele pe care le-am mâncat în prima parte a zilei.
Ultima masă a zilei nu trebuie să fie stabilită în funcție de programul de sărbătoare ci trebuie luată în jurul orei 19.00 ca în oricare altă zi.
În plus. indiferent cât de mare este pofta desertul nu se consumă imediat după masă!