„Sărăcia este moștenită în familie. Este realitatea cruntă, spun experții. Părinții care au crescut fără posibilități și fără studii încearcă din răsputeri să le schimbe destinul copiilor, însă, de puține ori ajung să le dicteze calea și să mai urce câte o treaptă”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Sărăcia, moștenire de familie

„- Am mers la oraș la școală...

în Slatina, în clasele V-XII.

- Și după clasa a XII-a ați mai continuat ceva?

- Nu, din păcate, părinții mei nu au avut posibilitatea și m-am descurcat”, spune Ileana.

Ileana ar fi putut avea un viitor strălucit. Dar șansa ei a fost curmată de lipsa banilor. Nu-și dorește aceeași soartă și pentru fiul ei, așa că a făcut tot posibilul ca acesta să urce o treaptă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Copilul meu... mi-am dorit, de asta pentru că eu nu am avut, i-am oferit o educație foarte bună, lucrează în Italia”,

a mai adăugat femeia.
De cele mai multe ori, viața copiilor se oglindește în cea a părinților. Valentina vrea să rupă acest cerc vicios. Primul pas l-a făcut deja: s-a mutat cu familia în Capitală.
„De la țară ne-am mutat aici, în primul rând pentru studiile lui pentru că aici există alte posibilități. Eu mi-am terminat liceul și aici m-am oprit”, spune Valentina.

9 din 10 copii cu părinți fără studii liceale sunt condamnați la sărăcie, în timp ce doar 5% dintre cei care vin din familii cu studii superioare se confruntă cu aceeași problemă.

Citește și: VIDEO- Joacă periculoasă cu urșii. Autorițile avertizează oamenii să se ferească de animalele sălbatice

„Dacă copiii își doresc foarte mult și așa, sigur pot depăși și părinții la un moment dat”, este părerea unei persoane.

Nu este chiar așa. Statistica arată că șansele copiilor români să depășească situația economică a familiei sunt printre cele mai reduse la nivelul Uniunii Europene.
„Nu vreau să spun neapărat că există o legătură între nivelul de educație al părintelui și șansele copilului, dar studiile arată că această legătură există. Este importantă implicarea părintelui în activitățile de educare”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat al Ministerului Educației.
+
sincron MIHAELA NABĂR, DIRECTOR EXECUTIV WORLD VISION ROMANIA

„Una dintre cauzele pentru care copiii nu merg la grădiniță, în special în grupa opțională, este pentru că părinții lor nu au fost la grădiniță și se continuă acest pattern”, a explicat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

În continuare, avem 1 din 4 copii care merg doar 3 zile pe săptămână sau mai puțin de 3 zile pe săptămână la grădiniță.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Pentru a reduce abandonul școlar, asociațiile realizează diverse workshopuri pentru părinți și sprijină copiii cu materiale. Peste 120.000 preșcolari și 23.000 de părinți au primit sprijin în ultimii doi ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si