Emma are o poziție nefirească a spatelui, ochii injectați, o piele palidă bolnăvicioasă, şi parcă niciun pic de vlagă în ea. Culoarea roşie a ochilor te duce, însă, imediat cu gândul la faptul că munceşte mult în faţa calculatorului!
Oamenii de ştiinţă care au creat-o spun că Emma este prototipul de corporatist sedentar, care-și petrece 8- 9 ore din zi privind înspre monitor și în lumină artificială.
Emma este un semnal de alarmă în rândul angajaților care, în goana după o carieră fructuoasă, își neglijează sănătatea.
Citeste si: Cum ajută internetul o afacere de tip restaurant- catering
Ovidiu Peneș, medic generalist: Lipsa mișcării pentru 8 ore, pentru 10 ore, poate determina o încetinire a metabolismului.+++se depune grăsime abdominală, grăsime la nivelul coapselor și feselor și încep să apară și tulburări de vedere, pentru că tot timpul există un efort al ochiului de a se adapta la ecran.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dacă pentru unii, Emma este materializarea temerilor, pe alții îi motivează să continue stilul de viață sănătos pe care îl au deja în afara serviciului.
Ciprian, de pildă, este programator și de aproape 20 de ani lucrează la birou. A devenit conștient de cum i se poate deteriora sănătatea şi a ales să compenseze lipsa mișcării de la muncă în timpul liber.
CIPRIAN POPA, PROGRAMATOR: Fac 3 sporturi: înot, biclă și alergare.
Am descoperit triatlonul în 2011 și de atunci a devenit un soi de pasiune, stil de viață, totul la calup.
Un coleg de serviciu, tot programator, a ales să se preocupe şi el activ de sănătate, în orice condiții. Așa că, deși timpul nu-i permite să facă sport, improvizează.
Citeste si: VIDEO| Muncim tot mai mult si 98% dintre noi suntem stresati
CIRPRIAN LUPESCU, PROGRAMATOR: De la prea mult stat la birou, am probleme cu spatele, așa că am cerut un standing desk („birou la care stai în picioare”, n.r.) pe care firma mi l-a cumpărat. De 2 ani de zile lucrez la standing desk și mi se pare mult mai bine.
Mișcarea și un stil de viață sănătos pot fi promovate și de către angajatori, spun specialiștii.
Mădălina Teodorescu, specialist resurse umane: Avem discount-uri la sala de sport, oferim inclusiv o parcare de bicicletă, duș la birou, astfel încât colegii mei vin destul de des cu bicicleta la birou și fac sport venind la serviciu.
În 2018, Comisia Europeană anunța că românii sunt pe locul doi în Uniune la sedentarism. Lipsa timpului sau oboseala acumulată peste zi sunt cele mai frecvente scuze, însă pe termen lung, consecințele asupra sănătății pot fi catastrofale.