Ugur Sahin și soția sa Oezlem sunt cuplul pentru care fiecare zi a ultimelor luni a fost o cursă contra cronometru în găsirea leacului asteptat de intreaga planetă care se luptă cu pandemia de coronavirus.
Cei doi oameni de stiinta provin din familii modeste de imigranți turci, și-au dorit cu ardoare să devină medici, iar acum sunt în top 100 cei mai bogați germani si unii dintre cei mai importanți piloni în procesul de cercetare a vaccinului anti-covid.


„M-am apucat foarte devreme să studiez cancerul. Eram interesat de imunoterapie. Imunoterapia este idea că dacă în corpul nostru sunt celule canceroase, sistemul nostru imun le detectează și le distruge”, spune cercetătorul Ugur Șahin.

Cuplul de medici turci, o viață dedicată cercetării

Născut în Turcia, Ugur Șahin a părăsit țara natală alături de familie pe când era doar un copil. In Germania a urmat medicina, apoi s-a specializat în imunoterapie. Tot in Germania a cunoscut-o pe Oezlem, doctor la rândul ei, care i-a devenit sotie in 2002.
Pasiunea lor pentru medicina i-a determinat ca pana si in ziua nuntii lor, cum spunea Özlem într-un interviu, amandoi sa isi faca timp pentru munca de laborator.
Împreună, și-au dedicat următorii ani cercetării în domeniul oncologic. Acum, compania BioNTech, fondata de cercetatorii turci dezvolta in pateneriat cu Pfizer vaccinul anti-Covid, iar cuplul este supranumit" echipa de vis" care ar putea salva lumea.


„A fost un moment minunat, nu ne așteptam la o eficacitate atât de mare, dar sigur că era printre variantele posibile”, spune Ugur Șahin.
„Dezvoltarea unui medicament inovativ este un proces foarte costisitor, de aceea este un efort mare să obții finanțare de la investitori privați, investiții publice și sprijin guvernamental”, spune, la rândul ei, Ozlem Tuereci.
Reprezentanții companiei farmaceutice au anunțat că vaccinul lor are o eficiență de peste 90% în prevenirea infectării, iar până anul viitor se așteaptă să producă în jur de 1,3 miliarde de doze, suficiente pentru a vaccina unul din cinci locuitori ai
planetei în primă fază.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si