UPDATE:  Copiii scoși de sub ruinele din Turcia au un viitor incert. Familiile a 263 de copii sunt de negăsit.

UPDATE:  Siria va trimite ajutoare în teritoriul controlat de rebeli.

Peste 141.000 de salvatori lucrează în provinciile afectate de cutremur.

"Avem peste 141.000 de pompieri, inclusiv echipe străine, care lucrează pe teren în 10 provincii.  Agenția de Management al Dezastrelor și alte instituții oferă corturi, containere și clădiri prefabricate, astfel încât acestea să poată răspunde rapid nevoilor", a spus Erdogan în timpul un discurs în orașul Malatya.

UPDATE:  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat ajutoare pentru sinistraţi şi plata chiriei.

"Între timp, vom oferi 10.000 de lire turcești (530,92 dolari) cetățenilor noștri. În plus, pentru cetățenii care nu stau în corturi, care nu doresc să stea în corturi, ne vom asigura că se pot muta în unități rezidențiale și le vom acoperi chiria", a declarat el.

UPDATE:  Două surori au fost salvate de sub dărâmături la 101 de ore după cutremurul devastator.

UPDATE:  Căutările pentru spraviețuitori continuă. Salvatorii muncesc zi și noapte pentru a găsi persoanele de sub ruine, iar voluntarii se ocupă de oamenii rămași fără locuință, oferindu-le ceaiuri și mâncare.

UPDATE:  Furie în Turcia din cauza „slăbiciunii” clădirilor după cutremurele devastatoare.

Un supraviețuitor a spus despre clădirile din Turcia că sunt „prea slabe pentru a rezista cutremurelor” și se vorbește tot mai des despre posibile „acte criminale”.

„Mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit la acele înmormântări erau furioși din cauza slăbiciunii clădirilor. Au spus că viețile lor au fost puse în pericol”, spune un jurnalist Sky News care a participat la o înmormântare, unde o femeie l-a înjurat pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Erdogan a recunoscut anterior că au existat „deficiențe”, dar a dat vina pe condițiile de iarnă și pe pagubele de la aeroportul Hatay.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Nu este posibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”, a declarat dl Erdogan.

UPDATE:  Turcia construiește un cimitir improvizat unde să îngroape miile de morți. Mai multe excavatoare au săpat, în cursul zilei de joi, șanțuri lungi la marginea unei păduri de pini de la periferia orașului Kahramanmaras pentru a oferi spațiu de înmormântare persoanelor găsite fără suflare sub dărâmăturile cauzate de cutremurele devastatoare, scrie Washington Post.

UPDATE:  Președintele sirian Bashar Assad a ajuns pentru prima dată în zona Siriei, afectată de cutremurul de luni. La 4 zile după cutremurul devastator care a îngenunchiat Turcia și Siria, Assad a mers împreună cu soția sa Asmaa să viziteze câțiva răniți în spitalul universitar din Alep.

UPDATE:  Un alt convoi ONU este gata să pătrundă în zonele din nord-vestul Siriei, scăpate de controlul guvernului și lovite de cutremurul din Turcia. 

Potrivit Observatorului Național pentru Drepturile Omului din Siria, convoiul de astăzi se alătură celui din șase camioane care au intrat prin trecerea Bab al Hawa care transportau pături, saltele și corturi pentru aproximativ 5.000 de oameni. 

UPDATE:  Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaraș, una dintre provinciile din sudul Turciei cele mai afectate de cutremurul de luni.

Două surori adolescente au fost salvate în orașul Kahramanmaraș la 101 ore după ce cutremurul puternic a lovit Turcia, au declarat pompierii.

Departamentul Metropolitan de Pompieri din Antalya a declarat că Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost scoasă de sub dărâmături în a 99-a oră de la cutremur, iar sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost salvată două ore mai târziu.

Salvatorii au folosit senzori seismici și au detectat semne de viață sub dărâmături, desfășurând o operațiune de salvare de 10 ore pentru a ajunge la locul unde se afla Ayfer.

UPDATE:  Salvatorii români din Turcia au participat la scoaterea de sub dărâmăturile unei clădiri cu nouă etaje a unei femei, în vârstă de 55-60 de ani. Victima era conştientă şi a fost predată echipajelor medicale, anunţă IGSU.

„Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conştientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidenţiale prăbuşite. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a transmis IGSU.

UPDATE:  Vineri dimineață, în jurul orei 7 (ora locală a României), s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea de 5.1, la adâncimea de 10 km în Turcia, conform INFP.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cutremur Turcia și Siria. Bilanțul sângeros a trecut de 21.000 de persoane decedate în urma cutremurelor devastatoare, în Turcia și Siria. Până la acest moment, 17.674 de persoane au murit în Turcia, iar 3.377 în Siria.

Peste 63.000 de persoane au fost rănite în Turcia, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.  

Citește și: Cutremurul i-a lăsat fără un acoperiș deasupra capului. Stațiunile turistice din Turcia oferă adăpost sinistraților

SUA și Ucraina sar în ajutorul Turciei și Siriei

Experți ucraineni în salvare, care au acționat în zonele de război, au mers în Turcia pentru a căuta supraviețuitorii cutremurului. Kievul a trimis, joi, 88 de persoane.   „Există un război în țara noastră, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc”, a declarat Oleksandr Khorunzhyi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, conform  Al Jazeera

Citește și: Un baraj din Siria s-a prăbușit în urma cutremurului: "Toată lumea a plecat, cu excepţia câtorva tineri"

Statele Unite ale Americii anunță ajutoare în valoare de 85 de milioane de dolari pentru Turcia și Siria, cele două țări afectate de cutremurele devastatoare din ultimele zile. Potrivit agenției americane de dezvoltare USAID, ajutorul va fi plătit partenerilor de pe teren pentru a „oferi ajutor urgent pentru milioane de oameni”, inclusiv hrană, adăpost și servicii de sănătate de urgență.

Citește și: Mecanismul European de Protecție Civilă a fost solicitat. România sprijină Siria în urma cutremurului

Fondurile vor mai fi folosite și pentru a sprijini apa curată și canalizările, pentru a preveni focarele de boli. 

În plus, Banca Mondială va ajuta cele două țări cu 1.78 de miliarde de dolari.

Un copil a fost găsit în viață după aproximativ 90 de ore de agonie, la Hatay

Încă o minune s-a produs sub amenințarea cutremurelor. Un copil în vârstă de 10 ani, pe nume Hilal Bilgi, a fost salvată după ce a stat 90 de ore în dărâmăturile unui apartament cu 7 etaje din Hatay.

Citește și: VIDEO Momentul în care un bloc din Turcia „rezistent la cutremur” se prăbușește. Imobilul era nou

Potrivit ziarului turc Hurriyet, pentru a salva copilul, salvatorii au săpat un tunel: copilul se afla sub un bloc de beton și, cu aprobarea apropiaților, s-a decis amputarea brațului cu o operație efectuată sub dărâmături. 

În timpul cutremurului, copilul și-a pierdut părinții și cei 3 frați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si