Șeful Guvernului, proaspăt întors din SUA, a precizat că majorările nejustificate de prețuri nu îi afectează direct pe consumatori, prețurile fiind plafonate prin lege, însă statul este obligat să plătească diferența "nejustificată" de preț.

Citește și: VIDEO- Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre vizita în SUA

Premierul a spus că Executivul alocă în ședința de astăzi sumele necesare în vederea bunei funcționări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Ministrul Energiei trebuie să prezinte o analiză a majorărilor de prețuri la gazele naturale, în contextul în care peste tot în Europa acestea scad.

"Îi cer domnului ministru al energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze", a declarat șeful Executivului.

UPDATE 21.00. ANRE derulează 171 de acțiuni de control

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) derulează, în prezent, 171 de acţiuni de control în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, mare parte de tip verificări, iar rezultatele controalelor vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice după finalizarea acestora, informează instituţia printr-un comunicat de presă.

"La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acţiuni de control din care: 77 de acţiuni de control de tip verificare, 45 de acţiuni de control de tip inspecţie, în baza Programului anual de control, 49 de acţiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE", menţionează sursa citată.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă- wowbiz.ro

De ce furnizorii din România cresc prețul la gaze?

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a analizat facturile emise de furnizor pentru același punct de consum în luna octombrie 2022 și octombrie 2023 și a observat prețurile din contract și prețurile achitate efectiv de client.

Acesta a observat că în luna octombrie 2023, prețul efectiv achitat de același consumator este cu 5,3% mai mic decât pentru aceeași perioadă din anul 2022. Respectiv la un consum similar de gaze, un consumator casnic care locuiește la casă va achita în medie cu până la 100 lei lunar mai puțin pentru gaze decât în iarna trecută.

În situația celor care locuiesc la bloc și se încălzesc cu gaze, aceștia vor achita în medie cu până la 50 lei lunar mai puțin pentru gaze decât în iarna trecută.

Totuși apare o întrebare: De ce furnizorul, folosindu-se de prevederile legale și neatenția clientului, a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%?

În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preț cu 4,8% mai mare decât în anul precedent prețul gazelor naturale pe piața internațională de gaze era la un preț de 2,74 ori mai mic decât în 2022.

Cauzele pentru care furnizorii de gaze au majorat prețurile în România sunt multiple, potrivit Cotidianul.ro.

Citeste si: Oana Ioniță, despre experiența din Ibiza. Ce vedete a întâlnit dansatoarea? „Au fost cei mai frumoși ani din viața mea.”- kfetele.ro

Citeste si: Primarul din Bușteni a murit chiar în ziua în care sărbătorea 40 de ani de căsătorie! Care a fost cauza decesului lui Emanoil Savi- radioimpuls.ro

– suspendarea doar parțială a pieței libere a gazelor prin OUG 27/2022, a făcut ca o parte (consumatorul, nesuficient de bine informat, să creadă ca prețurile sunt reglementate), cealaltă parte (furnizorul, foarte bine informat, să stabilească prețurile pe principii de piață liberă și folosindu-se de legislația din România să l impună în contract)

– legislația din România permite impunerea în contract a unor prețuri unilaterale. Consider că acest mecanism, este util pe o piață deja formată, și nu în situația în care am consumatori nu suficient de bine instruiți asupra beneficiilor și riscurilor pe o piață liberă

– lipsa activității corespunzătoare a celor 3 entități fundamentale ale unei piețe libere și fără de care în fapt nu funcționează o piață liberă – protecția consumatorului, garantarea concurenței și arbitrul pieței (ANRE)

– lipsa unei entități de Soluționare Alternativă a Litigiilor pe piața de gaze.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si