Turiștii n-ar mai trebui să intre în apa de lângă plajele sălbatice din nordul litoralului. În Corbu și Vadu, concentrația de ecoli din mare este uriașă. De vină sunt dotările minime care lipsesc. Toaletele de pildă. Chiar dacă aceste probleme sunt și în restul stațiunilor, apa e mai sigură datorită unui detaliu la care puțini se gândesc.

Am adunat toate explicațiile de la biologii marini, a transmis Cristian Sabbagh.

Bacterii periculoase în nordul Mării Negre

Într-un stil pur românesc, turiștii aflați astăzi pe plajele din Vadu și Corbu nu știau despre recomandarea de a nu intra în apă. Totul a rămas la nivelul unui comunicat de presă.

Concentrația de ecoli în Corbu este de peste 1.000 de unități, adică dublu față de un nivel considerat fără pericole. În schimb, în Vadu, vorbim de aproape 3000 de unități, adică de 5 ori peste pragul normal. De ce s-a ajuns aici?

Lipsa toaletelor. Ceea ce face ca un comportament igienic legat de calitatea apei să nu fie menținut. Din acest motiv, este o recomandare, chiar o obligație, ca autoritățile locale să instaleze o rețea de canalizare, o linie de aducție, o rețea care să asigure o linie de igienă și siguranță, a

declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Săptămâna viitoare vor fi anunțate rezultatele unor alte analize.

Vom reveni cu un comunicat de presă prin care vom ridica recomandarea sau vom prelungi această recomandare. Toaletele lipsesc însă și în restul stațiunilor de pe litoral, a declarat Cristina Schipor, DSP Constanța.

De ce nivelul de ecoli e mai scăzut?

Pe litoralul Mării Negre scade salinitatea pe măsură ce mergem spre gurile Dunării. Șansele ca această bacterie să supraviețuiască sunt mai mari. Și din acest motiv există posibilitatea ca în zona de nord a litoralului, Corbu, Vadu, să avem prezență mai mare a acestei bacterii, față de zona de sud, unde este salinitatea mai mare, a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Când vine vorba de ecoli, pericolul apare atunci când turiștii înghit, accidental, apă de mare. Anumite bacterii de acest tip pot provoca infecții sau boli respiratorii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si