VIDEO - De ce ne pierdem părul? Cauze și tratamente din partea specialiștilor
Pierderea părului este o problemă tot mai des întâlnită, în special în cazul bărbaților. Iată care sunt cauzele și cum putem rezolva acest lucru.
„Pierderea părului e o problemă care afectează milioane de oameni, în special bărbații. Însă și femeile trec uneori prin asta, iar cauzele sunt diferite. Ce factori duc la chelie și când ar trebui să ne îngrijoreze aflăm chiar acum de la colega mea, Gabriela Ghizel”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Gabriela Ghizel: Așa este. Alopecia este o afecțiune de care suferă milioane de oameni la nivel global și, așa cum știm, afectează mai mult bărbații.
Dr. Adina Alexandru: Bărbații, dar și femeile, într-o proporție mai mică, e adevărat, suferă de ceea ce se numește alopecie androgenică. Este o boală condiționată genetic și care suferă și anumite influențe hormonale. Lucrurile încep să se manifeste după o anumită vârstă, sigur, nu din copilărie și suferă diverse grade de severitate. Deci, anumite persoane au o afectare minimă, pe când altele ajung chiar la pierderea completă a firelor de păr de la nivelul scalpului. La femei, gradele de severitate nu sunt atât de mari, dar și la femei putem constata o astfel de afecțiune, într-o intensitate mai redusă.
Gabriela Ghizel: Când ar trebui să ne sperie alopecia? Când arată că suferim de o boală mai gravă?
Dr. Adina Alexandru: Alopecia androgenică poate semnaliza într-adevăr existența unei afecțiuni sistemice. Spre exemplu, în cazul femeilor, putem și trebuie să căutăm surse de hiperandrogenism și putem depista cu această ocazie diverse tipuri de tumori. La bărbați, în schimb, ei pot suferi de un sindrom metabolic sau chiar de afecțiuni cardiovasculare.
Nu toți cei afectați de alopecie, evident, suferă de așa ceva, dar trebuie să le avem în vedere, să fim atenți.Gabriela Ghizel: Și femeile, mai ales, ați spus ar trebui să caute ceva mai bine cauza?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dr. Adina Alexandru: Mai mult decât bărbații, clar.
Gabriela Ghizel: Există și alopecie la copii?
Dr. Adina Alexandru: Există și alopecie la copii. Este un alt tip de alopecie la copii. Se întâlnește cel mai frecvent alopecia areată care este o boală autoimună. Se manifestă prin pierderea părului focal, pe anumite zone rotunde și nu numai la nivelul scalpului poate fi prezentă și pot să-și piardă părul și din sprâncene sau din alte zone.
Gabriela Ghizel: Ce ne spune alopecia la copii?
Dr. Adina Alexandru: Alopecia areată la copii trebuie să ne determine să căutăm o asociere cu diabetul zaharat de tip unu, cu tiroidită autoimună, deci cu alte boli autoimune.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Gabriela Ghizel: Revenind acum la adulți. Ce variante de tratament avem după ce am epuizat cremele, șampoanele? Când ajungem în cabinetul medicului pentru alte proceduri și care ar fi acelea?
Dr. Adina Alexandru: Există diverse tipuri de tratamente. Tratamentul clasic cu minoxidil, care stimulează creșterea firului de păr, terapie hormonală, dacă este cazul de așa ceva. De asemenea, există proceduri care ajută local prin stimularea creșterii regenerării foliculului pilos, cum ar fi terapia cu plasmă îmbogățită în trombocite care se poate utiliza și la nivelul scalpului, în scopul refacerii pilozității. Se recoltează sângele pacientului, se centrifughează în această centrifugă, se separă plasma îmbogățită în trombocite de restul elementelor sangvine și această plasmă proprie se injectează la nivelul scalpului. Și în felul acesta dăm un boost foarte important foliculilor piloși pentru o creștere normală.