„Premergătorul, folosit de bebeluși în primele luni de viață, e un dispozitiv periculos, care în unele țări a fost interzis. Copilul ajunge să se târască, iar dezvoltarea mersului e întârziată. Din ce cauză se întâmplă acest lucru dar și cum putem remedia aceste probleme, aflăm astăzi de la unul dintre cei mai cunoscuți fizioterapeuți pentru copii, Elena Căciulan”, a transmis Cristina Dorobanțu.

De ce nu e recomandat premergătorul?

„Cristina Dorobanțu: De ce nu este bun premergătorul pentru cei mici?

Elena Căciulan: Premergătorul rămâne un device care pentru care noi ar trebui să spunem un mare nu. Noi venim pe lumea aceasta să ne mișcăm, iar acest premergător ne va bloca cumva evoluția neuromotorie a copilului. Ce se întâmplă în condițiile în care copilul meu stă în acest premergător? În primul rând el are numai ideea că se poate mișca în libertate pentru că el este blocat acolo, iar dacă are o jucărie pe acest premergător și îi cade el nu se va putea apleca să o ia. După aceea, nu va avea reprezentarea corpului lui pentru că el lucrează numai cu partea superioară adică cap, mâini, trunchi. Membrele inferioare și bazinul nu le zărește niciodată. Va avea o imagine greșită privind deplasarea lui. Se va duce pe un culoar, cum avem acasă, dintr-o parte în cealaltă fără să știe ce înseamnă pericolul și unde trebuie să se oprească. De multe ori copiii merg așa în „neștire” și se lovesc de un perete sau de celălalt.

După aceea trebuie să recunoaștem că deplasarea copilului în acest premergător nu-i dă lui posibilitatea să învețe ce înseamnă mersul corect, ce înseamnă verticalitatea.

Cristina Dorobanțu: Studiile arată că o zi din viața copilului petrecută în premergător întârzie cu trei zile mersul independent.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Elena Căciulan: Exact. În premergătorul acesta copilul meu n-o să învețe să meargă pentru că el se ridică pe picioare sau se va ridica pe vârfurile picioare lor și dacă obosește o să-și lase imediat greutatea pe chiloțelul respectiv care este sprijinul lui. După aceea el nu învață ce înseamnă transferul de greutate de pe un picior pe celălalt pentru că dacă obosește imediat se lasă. Toate lucrurile acestea nu îi vor permite lui să mențină poziția de verticalitate, nu va permite să pășească corect și va pierde această noțiune de ce înseamnă poziția verticală corectă, de ce înseamnă mersul corect, de ce înseamnă transferul de greutate și iarăși, foarte important este să-și proiecteze centrul de greutate în poligonul de susținere care înseamnă între cele două piciorușe. El va merge ori către anterior ori se va duce către posterior și va lăsa capul pe spate, iar atunci când nu este în premergător o să se ducă către spate și o să vedeți accidente. Și dacă n-are reacția aceasta de sprijin foarte corectă la nivelul membrelor superioare el se poate dezechilibra și se poate accidenta.

Cristina Dorobanțu: Cu ce putem înlocui premergătorul?

Elena Căciulan:  Pur și simplu îl lăsăm pe copil să-și dezvolte motricitatea liberă. Pe jos punem pe covor, o pătură. Fiecare părinte va alege modalitatea în care îl lasă pe copil să se deplaseze pentru că numai descoperind mediul, numai punând mânuțele va învăța ce înseamnă parchet, ce înseamnă lemn, ce înseamnă plastic, toate aceste informații pe care el le realizează prin aceste atingeri pentru că avem o multitudine de senzori la nivelul mâinilor, la nivelul corpului, toate informațiile le va primi la nivelul creierului, va încerca să le înțeleagă și el va avea aceste informații care îl fac pe copilul meu să se dezvolte din punct de vedere cognitiv, din punct de vedere fizic și din punct de vedere emoțional”.

Materialul complet îl puteți urmări mai jos.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: