„De astăzi intrăm în Postul Paștelui, cel mai aspru dintre toate de peste an. Pentru credincioși, este o modalitate de a se purifica atât sufletește, cât și trupește. Despre semnificațiile postului pe larg vorbim astăzi cu părintele Gabriel Cazacu, alături de noi în platoul Știrilor”, a transmis Simona Pătruleasa.
A început Postul Paștelui
„ Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați revenit la noi!
Pr. Gabriel Cazacu: Doamne ajută, bine v-am regăsit! Post binecuvântat, îi bine cuvântăm și îi salutăm pe cei de acasă. Un post binecuvântat, cu roade duhovnicești, cu răbdare, cu smerenie, cu îndreptare, cu iertare, cu bucuria de a-l îmbrățișa pe aproapele nostru și cu lumină în suflet.
Simona Pătruleasa: Doamne ajută. De ce este Postul Paștelui cel mai greu dintre toate?
Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 17 martie 2024?
Pr. Gabriel Cazacu: Postul Paștelui este cel mai greu, ni se pare că este cel mai greu, pentru că este cel mai lung. El durează șapte săptămâni. În aceste șapte săptămâni biserica ne invită la un regal de sfințenie, de bucurie, de întoarcere la simplitate, de reducerea intensității activităților noastre care ne consumă foarte multă energie.
Postim, adică mâncăm numai roadele pământului și ne bucurăm de comuniunea cu Dumnezeu, cu aproapele, cu semenii noștri, redescoperim, învățăm de la natură care în această perioadă renaște. Și sufletele noastre, dragii mei, trebuie să răsară din nou, să ne împrospătăm sufletește, să ne apropiem mai mult de sfânta lumină de a Învierii Domnului nostru.
Simona Pătruleasa: Câte dezlegări la pește există în această în acest post?
Pr. Gabriel Cazacu: Biserica a rânduit să fie două dezlegări la pește în acest post. Avem tradiționala sărbătoare de Buna Vestire în care mâncăm pește și de Florii, la fel, mâncăm pește și este foarte interesant că și cei care nu postesc în perioada aceea merg și cumpără din magazine pește și îi îndemnăm și pe aceștia mari iubitori de pește să încerce să postească, să fie curioși, să culeagă roadele postului.
Sunt niște flori superbe care cresc în sufletele noastre atunci când postim pentru că atunci când postim, dragii mei, stomacul se micșorează și sufletul se întărește. Sufletul nostru are nevoie de hrană și hrana sufletului nostru înseamnă spovedanie, împăcare cu aproapele, iertare, înseamnă să mergem la duhovnicul nostru să ne ierte, să ne dezlege păcatele și să primim dezlegarea de a ne împărtăși. Aceasta este cu adevărat performanța creștinului: postește, se nevoiește, face fapte bune, facem curățenie în sufrageria sufletului, deschidem larg ferestrele și soarele dreptății Hristos Domnul va lumina și inimile noastre.
Simona Pătruleasa: Am citit despre zacuscă, cum că ar fi un aliment controversat în post. Este adevărat sau nu?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Pr. Gabriel Cazacu: Zacusca este un aliment foarte bun. Mie îmi place să zacusca foarte mult, însă, biserica rânduiește perioade în care mâncăm fără untdelemn și fără vin. Avem dezlegare la untdelemn și la vin în weekenduri, sâmbăta și duminica. Zacusca propriu-zisă e un aliment foarte bun, este muncit, le felicităm pe gospodine, este un aliment minunat. Însă, zacusca ca și fasolea, ca și cartofii și celelalte nu ne mântuiesc.
Ele nu ne deschid raiul pentru că sunt doar alimente niște alimente, într adevăr din legume, din roade ale pământului. Însă, ne mântuiește fapta cea bună, ne mântuiește iubirea față de aproape, ne mântuiește în această perioadă faptul că ne gândim să renunțăm la iubirea față de noi și să-l îmbrățișăm pe aproapele nostru, să facem o faptă bună, să mergem într-un cămin de bătrâni, de copii, într-un așezământ bisericesc pentru că noi în post facem economii. Nu mai dăm așa de mulți bani pe o diversitate foarte mare de alimente și reducem gama acestor alimente și rămânem cu un surplus financiar. Banii aceia pe care îi salvăm îi dăruim comunității aproapelui nostru, facem o faptă bună.
Simona Pătruleasa: Se mai numește post dacă ne purtăm urât cu cei din jur?
Pr. Gabriel Cazacu: Postul înseamnă să fim buni cu noi, cu aproapele nostru, să nu răspundem la rău cu rău și în primul rând în post, m-a întrebat cineva ce să nu mâncăm. În post nu mâncăm din aproapele nostru, nu mâncăm din fratele nostru, nu mâncăm carne de om. Mâncăm doar darurile pământului care sunt binecuvântate de Dumnezeu pentru ca noi să avem o viață mai curată. Postul este o etapă foarte frumoasă a anului bisericesc în care noi ne curățim sufletele, ne curățim trupurile. Sunt tradiții foarte frumoase, tradiții populare în care, la țară, oamenii nici nu mănâncă din aceleași vase. Întotdeauna vin cu un alt rând de tacâmuri pentru că tacâmurile din care s-a mâncat de dulce, din fruct, se pun separat și se aduc tacâmurile de post care se spală cu cenușă.
Simona Pătruleasa: Așadar, postul nu înseamnă doar să ne abținem de la anumite alimente. Când postim trebuie să facem și rugăciune...
Pr. Gabriel Cazacu: Bineînțeles. Definiția clasică a postului este să este o abținere voită și conștientă de la anumite tipuri de mâncare și de băuturi admise în restul anului bisericesc. În post ne abținem și de la relații trupești cu soția, cu soțul, încercând să aducem toată această energie spirituală, de data aceasta, pentru a întări relația de dragoste și oa sădi adâncă inima noastră.
Simona Pătruleasa: Pot și copiii să țină post? De la ce vârstă?
Pr. Gabriel Cazacu: Eu am început să postesc din fragedă copilărie pentru că am descoperit postul și beneficiile sale în casa bunicilor pentru că dacă într-o casă creștină părinții sau bunicii gătesc de post, automat, copiii sunt atrași și ei. Și cu duhul blândeții li se explică de ce mâncăm ciuperci cu mămăligă, de ce mâncăm urzici, de ce mâncăm ștevie, de ce mâncăm toate aceste bunătăți extraordinar de gustoase. Mie îmi place mai mult mâncarea de post decât cea de dulce, vă mărturisesc și am găsit așa de multe rețete mănăstirești, rețete tradiționale pe care le-am învățat de la gospodinele satului. Am și o casă la țară, îi salut pe vecinii mei de la țară cu această ocazie, și învăț de la ei tot felul de secrete culinare care mă fascinează.
Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro
Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
Simona Pătruleasa: Ce se întâmplă dacă o persoană are probleme de sănătate și are interdicție de la medic să țină post? Persoana respectivă are dezlegare de la biserică? Se poate spovedi și împărtăși în această situație?
Pr. Gabriel Cazacu: Bineînțeles. Există niște excepții de la post care sunt binecuvântate de către biserică. Femeile însărcinate, persoanele cu probleme de sănătate, cu probleme oncologice, cu diabet, cu tot felul de complicații medicale sunt exceptate de la rigoarea postului și atunci bătrânii care au tot felul de tratamente vin la preot și spun: părinte, dezlegați-mă să mănânc un ou, dezlegați-mă să mănânc puțin lapte pentru că medicul mi-a recomandat lucrul acesta, iar preotul respectă recomandarea medicală. Iată că biserica nu intră în contradicție cu știința, dimpotrivă. Noi îi îndemnăm pe toți să asculte de sfatul medicului și împreună, latura medicală, adică chimia, cu cea teologică fac casă bună.
Citește și: Aceasta este leguma care tratează artroza, durerile de cap și chiar tumorile! Provine din Asia, dar poate fi cultivată și în România
Simona Pătruleasa: În această perioadă știm că nu se fac nunți. De ce?
Pr. Gabriel Cazacu: Nu se fac nunți pentru că postul este o perioadă de pocăință, o perioadă de smerenie, o perioadă în care nu dănțuim și nu ne bucurăm de mâncare de dulce și atunci biserica rânduiește ca în această perioadă să se facă botezuri. Botezul se face în orice zi sau noapte a anului bisericesc. Sunt situații de urgență în care copiii trebuie botezați și atunci vin la biserică și biserica îngăduie prin pogorământ Taina Sfântului Botez. Însă, cununiile se fac doar în perioada recomandată de calendarul și de Biserica Ortodoxă”.