Indiferent cat de cumpatati am fi, sa rezistam in fata unor tentatii culinare atat de mari cum este Masa de Craciun, este o adevarata proba „de foc” careia cu greu ii putem face fata. Preparatele de sarbatoare contin grasimi oricat de dietetic am incerca sa gatim.

„Desi inainte de sarbatori ultima oara cand ne-am facut analizele colesterolul era bun, dupa sarbatori clar e mult mai mare.

Dar lucrul asta nu e obligatoriu, pt ca mancam orice si putem sa nu ne crestem colesterolul, pentru ca pana la urma e vorba de cantitate, e vorba de combinatia in care se mananca alimentele traditionale, de ora la care se mananca alimentele astea si de cata miscare facem in perioada asta”, spun nutriționiștii.

Mesele îmbelșugate de sărbători nu înseamnă să mâncăm tot ce este la îndemână

„Toate acest bunatati traditionale trebuie esalonate pe mese, nu mancam tot odata, adica tot ce inseamna mezeluri, ca tot muncim de acasa acuma, ne luam din timp carne de porc si ne facem cu mirodenii, si cu control asupra ingredientelor, ca ne-am spalat pe maini cand le-am facut si ca sunt proaspete si-ncepem dimineata cu acel platou traditional, pt cine prefera si mananca in general carne, tot ce inseamna lebar, caltabos, muschi file, jumari, dar cantitate nu mai mare de 200 de grame la aceast masa, pe lamga adauga, ca spuneam ca nu e obligatoriu sa ne creasca colesterolul

cu aceste grasimi, pe langa adaugam leguma cruda”, spun nutriționiștii.

Vedeta deserturilor de Craciun, cozonacul, nu ar trebui consumat niciodata in a doua parte a zilei sau imediat dupa o masa. Ideal ar fi sa fie consumat la micul dejjun sau drept gustare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Persoanele care mananca, de exemplu acele mezelrui din carne de porc si tot ce e leguma cu fibre, dupa 2 ore, hai 3 daca putem, adica asta presupune undeva pe la 2 ore si apoi pe la 11, 11.30 cand corpul astepta gustari in timpul anului, cand mancam fruct, acum va primi glucide, o glucida simpla si complexa in acelasi timp: cozonacul! O felie sau mai multe? 150 maximum 250 de grame”, spun specialiștii în nutriție.

Pentru ca aproape fiecare preparat al mesei de sarbatoare are cateva sute de calorii, consumul lor in zile diferite este esential.

„În prima zi de craciun, clar o ciorba trebuie sa existe, pentru ca in primul rand ciorba vine cu apa multa, ne hidratam foarte bine inainte de a veni o avalansa ff consistenta, avem multe fibre in aceasta ciroba, chiar daca e de carne de porc, e acea zeama care e satioasa, ne umple stomacul in mare procent si incepem, asa cum spuneam, in fiecare zi de craciun cu o ciorba traditionala”, spun nutriționiștii.

Sarmalele, vedeta meselor de Crăciun, ar trebui să nu depășeasă patru de porție

„Adaugam sarmale! Sarmalele, 3-4, undeva pe la 300 de grame, o lingura de mamaliga, o lingura de smantana! Deci asta ar fi o varianta pentru prima zi de Craciun. Apoi vorbim a doua zi, pe langa acea ciorba, sa adaugam un carnacior si friptura facuta la gratar sau la cuptor, la tava, de purcel.

Incercam insa sa fie bucati mai degrssate, mai putin grase si daca facem gratar, sa avem grija sa nu fie acel gratar in flacara directa”, spun nutriționiștii.

Daca marele avantaj al cozonacului este ca nuca ajuta la scaderea clesterolului toxic, un alt preparat, cum este salata de boeuf poate sa il ridice, daca nu suntem atenti la cum se prepara. Un mic truc in pregatirea ei este sanatate pura pentru organism.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Pai nicio maioneza nu o sa iasa mai buna decat atunci cand folosim oua de tara, oua din sursa cunoascuta, oua bio, si ulei din samburi de struguri. Este un ulei cu prorpietati deosebite, pe protectie cardio vasculuara si pe proprietati antiaging ,a ntiimbaarnire si antiinflamatoare. Deci ne putem face aceasta cu tot ce este proaspat si bun si putem folosi acest ulei din samburi de struguri”, spun nutriționiștii.

Si pentru ca o masa nu este masa, fara un pahar cu vin, nu uitati sa il puneti si pe acesta la socoteala, dar in anumite limite.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si