După zeci de ani în care au stat izolați, fără curent electric, pentru locuitorii unui cătun din Buzău așteptarea a luat sfârșit. Gospodăriile le-au fost electrificate, însă nu de la rețeaua națională, ci prin montarea unor panouri fotovoltaice. Finanțarea pentru instalarea sistemelor a venit din bani europeni și norvegieni, a transmis Silvia Ioniță.

De la lămpi, la panouri fotovoltaice

Îl opresc de aici și bag generatorul și am curent și pe generator.

Bateriile cam trei zile dacă e nor. Mai mult nu ține, a spus un localnic.

Localnicii, cei mai multi în vârstă, se obișnuiesc greu cu sistemele avansate, dar sunt fericiți pentru că pot avea, în sfârșit, curent electric.

Soții Ciupic locuiesc într-o parte a satului cu doar trei gospodării. Atât la ei, cât și la vecini, au fost instalate panouri astfel că și-au cumpărat televizoare sau mașini de spălat. Până acum seara aprindeau doar o lampă pe gaz, la care copii își făceau lecțiile.

Stăteam cu lampa, mai ieșea fum, o mai stingeam, o mai aprindeam, ce era să facem? Cât era gaz, gazul era mai bun. Motorina scoate fum și nu puteai sta în casă, ca să facă copiii lecțiile, asta e. Era rău, mai ales acum pe timp de iarnă. Copiii ar mai fi stat să se joace.

Vinerea îi duceam să-și facă temele, mai aprindeam lampa, la lumânare, dar vă dați seama, ieșea fum, nu erau condiții, au spus soții Ciupic.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Familia Vasile a fost strămutată în urmă cu 30 de ani de pe locul în care a fost construit un lac de acumulare. De atunci au tot sperat că vor avea și ei curent electric, așa cum le-a fost promis.

De când suntem căsătoriți nu am avut lumină. Acum de când au venit panourile astea. Dar dacă nu e soare e întuneric. Când ai oleacă de lumină, e calumea, ai un aparat de radio, un televizor, a spus familia Vasile.

Gura Siriului este situată în munții Buzăului, pe malul celui mai mare lac de acumulare din județ. Proiectul de electrificare a localității a început în urmă cu doi ani, atunci când au fost instalate panouri în șase locuințe.

În 2023 au fost finalizate 13 sisteme, care au costat puțin peste 100.000 de euro. Finanțarea pentru instalarea sistemelor a venit din bani europeni și norvegieni.

Citește și: Sebastian Burduja: "vom trece iarna doar cu gaz românesc". Gradul de umplere în depozitele de gaze este de aproape 83%


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: