Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- De la tradiție, la artă. Într-o comună situată în Bihor, încondeierea ouălor este un obicei respectat cu sfințenie

Într-o comună din Bihor, încondeierea ouălor este un obicei care se respectă cu sfințenie.

Redactia Stirile Kanal D,

De la tradiție, la artă [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Încondeierea ouălor  este un obicei respectat cu sfințenie într-o comună din Bihor. Localnicii de toate vârstele s-au adunat la un concurs de decorat ouă cu motive tradiționale, ca să arate că pot ridica această tehnică la rang de artă, a transmis Cristina Dorobanțu. 

De la tradiție, la artă

În satul bihorean Drăgoteni, ouăle de Paște se încondeiază de sute de ani printr-o tehnică întâlnită doar aici. În Joia Mare, femeile din sat se îmbracă în straie populare și își dau întâlnire în centrul localității, unde se apucă de treabă, dis de dimineață.

Doamna Floarea ne arată cum se încondeiază ouăle cu ajutorul bizărcii, un obiect din lemn care în vârf are un cui din fier.



Floarea Pătcaș, localnică- Ouăle trebuie să fie curate și atunci ceara se încălzește la un bec sau la o lampă, trebuie să fie caldă, topită, încingem bizarca în ceară, condeiul și o punem apoi încă un pic la lumânare ca să fie caldă, caldă și atunci punem pe ou și facem modelul. 

După ce modelul este aplicat, ouăle sunt puse la fiert și vopsite cu frunze de ceapă.

Se lasă să dea în clocot, se ia și se șterge bine, iar apoi ca să fie mai frumoase, le ungem cu slănină ca să sclipească.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Fiecare ou are imprimate pe el motive tradiționale diferite. Tradiția încondeiatului este transmisă din generație în generație.

Facem cruci care semnifică răstignirea Domnului Iisus, frunze care înseamnă renaștere, facem ștergar care semnifică ștergerea picioarelor din Joia Mare. 

În schimb, Garofița Matiuța a venit la Festivalul de la Drăgoteni cu un stil diferit de înfrumusețare a oului de Paște.

Garofița Matiuța- Prima dată țes un model ca acesta pe război, apoi îl cos pe ou, iar apoi cu mărgele termin restul oului. Cât durează să faci un ou? Destul de mult și o săptămână.

Citește și: VIDEO- Tinerii au avut prioritate în Grădina Botanică, de Ziua Tineretului. ,,Foarte frumos, foarte plăcut. E o experiență unică''

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Flavius Boiț se ocupă de 11 ani de înfrumusețarea ouălor printr-o tehnică inovativă. Le împistrește până și pe cele de prepeliță, rață și gâscă.

Flavius Boiț- Dacă oul tradițional este pristit cu ceară neagră, crud fiind, de această dată oul este deja înroșit și ulterior decorat cu ceară albă. 

Anul acesta, Festivalul de la Drăgoteni a ajuns la cea de-a 27-a ediție. În Joia Mare, aici are loc și un concurs inedit de bătut toaca, fiind ziua în care clopotele bisericii sunt înlocuite de sunetul scândurii lovite cu doua ciocane.

Citește-ne pe

Clipul zilei
NOUTĂȚI