"De luna viitoare, profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cei peste 200 de mii de dascăli din țara noastră vor fi obligați să completeze anual "declarația de interese" în care vor nota școlile și clasele la care predau. Totodată, aceștia sunt nevoiți să declare pe proprie răspundere că nu fac pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasele lor. Cei care nu se conformează vor fi sancționați", a transmis Cristian Sabbagh.

Profesorii vor declara meditațiile

În anii terminali, tot mai mulți elevi se apucă de pregătire suplimentară pentru examenele naționale. Potrivit studiilor, 1 din 3 elevi face meditații la cel puțin o materie- fie cu profesorii de la clasă, fie cu alți profesori.

Însă de la 1 februarie, dascălii nu vor mai putea face meditații particulare cu elevii de la clasă. Oficialii din educație îi obligă pe profesori să completeze anual o declarație de interes, pe propria răspundere, care cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii, contra cost sau nu.

"Știu că eu am încercat să încep meditațiile cu profesoara mea de română și nu a acceptat din același principiu, dar nu o văd ca pe o greșeală. Chiar cred că e o alegere bună că așa nu mai există elevi preferați sau elevi care sunt mai bine pregătiți decât ceilalți", a spus o elevă.

În timp ce unii deja s-au conformat legii, alții mai au încă de lucrat.

Altfel, profesorii care fac în continuare pregătire cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, pentru fals în declarații.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: DIICOT cere arestarea preventivă a fraților Tate. Sunt acuzați că au obținut milioane de dolari din exploatarea unor minore- antena3.ro

"Meditațiile făcute cu elevii din clasă pot să te facă să nu mai depui același efort în timpul actului de predare. E firesc să nu faci meditații cu proprii elevi pentru că au nevoie să fie evaluați și de o altă minte, să fie evaluați într-o altă manieră", a spus un profesor.

Specialiștii spun însă că fenomenul este greu de stopat.

"Pe noi ne interesează foarte tare ce se întâmplă în sala de clasă. De aici pornim, aici ne întoarcem. Nu cred că asta va rezolva sistemul. Întotdeauna vor exista strategii ascunse, ar putea cineva să își trimită elevii la colegul de la școală și acei elevi să vină la el, să facă schimb de elevi", a spus un expert în educație.

Interdicția ca profesorii să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă este în vigoare încă din 2018 și e cuprinsă în codul etic al personalului didactic de la fiecare școală, însă acest lucru nu a fost respectat.

Citeste si: VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost momente în care nu știam de unde să fac rost de bani să îmi plătesc anumite rate.”- kfetele.ro

Citeste si: Un curier român și-a pierdut viața în timp ce să împiedice un hoț să îi fure duba: ”A încercat să-i oprească, ca să nu-și piardă slujba”- radioimpuls.ro

Citeste si: Sectorul din București în care mașinile parcate pe trotuar vor fi ridicate- antena3.ro

Citește și: El este Gabriel, adolescentul care și-a pus capăt zilelor din dragoste pentru Geo. Părinții săi sunt în stare de șoc: ”Nu mai doarmea”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: