In articol:
Angajații știu clar ce vor să primească anul acesta de sărbători de la locul de muncă. Beneficiile extra-salariale nu îi mai încântă ca în alți ani, ci, mai degrabă ar vrea să observe o creștere de venit.
Primele de Paște sunt cele mai așteptate de angajați
Diana Buzea, reporter Kanal D, ne transmite că: „Prima în bani reprezintă anul acesta beneficiul preferat de angajați cu ocazia Paștelui. Alții, în schimb, ar fi de acord să primească și tichete valorice, sau voucher cadou. Însă, tot mai puțini angajați vor să mai primească de la locul de muncă acele clasice coșuri cu cadouri sau să se mai organizeze petreceri tematice”.
Astfel, majoritatea românilor au păreri asemănătoare.
Citește și: VIDEO- Rimetea, destinație turistică de Paște
„Ar fi ceva ce ne-ar ajuta foarte mult, mai ales cu scumpirile pe care le avem, inflația care a crescut foarte mult”.
Citește și: Preț pască Paște 2023. Cât costă în acest an preparatul pentru masa de Paște?
„Cred că toți vor bani mai ales în perioada asta. Dacă eram acum 2, 3 ani când nu era inflația, nu erau scumpiri, război... poate se mulțumeau cu un coș de cadou”.
Citește și: Săptămâna Mare 2023. Când se spală și când nu se spală în Săptămâna Patimilor?
Angajații spun că micile atenții de la muncă, precum coșurile cu produse, nu reflectă nevoile lor reale, ci, sunt, mai degrabă, simbolice.
Ce spun specialiștii
Sociologul Ciprian Necula a explicat că: „Nu mai faci cadouri pentru că înseamnă ceva pentru persoana respectivă, ci pentru că trebuie. Și cel care primește cadoul știe acest lucru și atunci preferă să folosească resursa necesară să cumpere ce dorește”.
Citește și: Floriile 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?
Cei mai mulți angajați se așteaptă să fie răsplătiți cu o sumă cuprinsă între 100 și 200 de lei, deși nevoile reale ar depăși valoarea de 500 de lei. Alții estimează că vor primi între 200 și 400 de lei, iar doar puțini speră la o primă mai mare de 400 de lei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să faci în această perioadă?
Alexandru Pleșea, sociolog, a adăugat că: „Primele de Paște pentru angajați sunt preferate, mai nou, în locul iepurașului sau coșului plin de cadouri pentru că nivelul de subzistență sau de trai social crește într-un ritm accelerat, fiind, din păcate, doar mulți dintre noi obișnuiți să cheltuim mult, fără să fie de cele mai multe ori nevoie”.
Citește și: Paștele catolic și cel ortodox. Diferențe și asemănări în celebrarea sărbătorii
Începând din acest an, angajatorii pot oferi beneficii extra salariale cu ocazia Paștelui în valoare de cel mult 300 de lei, fără a fi impozitați.