La Suceava se aşteaptă să fie cel mai greu. Este judeţul care are un sfert din totalul cazurilor pe întreaga ţară- 1.661 până acum, iar cadrele medicale ar putea ajunge în situația în care să fie obligate să aleagă pe cine să salveze şi ce pacienţi să lase în voia sorţii.

Citeste si: Marea Britanie a depăşit pragul de 10.000 de decese cauzate de coronavirus

”Poate vom ajunge în situația ca la 30 de pacienți, cu doar 10 ventilatoare, să alegem pe cine intubăm. Mai e până atunci. Da, s-ar putea să ajungem, am și dat dispoziție”, spune Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Este declarația care poate părea șocantă a secretarului de stat general Ionel Oprea, omul care a vorbit deschis, în exclusivitate pentru Știrile Kanal D, despre momentul inevitabil în care medicii vor fi nevoiți să aleagă care bolnav primește ventilație mecanică și care nu.

Citeste si: Boris Johnson a fost externat

Problema principală, spun medicii, este că un bolnav de covid-19 trebuie ținut în terapie intensivă uneori mai bine de două săptămâni, față de o medie de patru-cinci zile cât stă un pacient obișnuit, deci paturile sunt ocupate mai mult timp. De aici poate apărea și nevoia alegerii, care nu poate fi făcută oricum.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

”Noi suntem medici și trebuie stabilite niște criterii geologice în evoluția bolii, care evidențiează apariția involuției severe și starea biologică a pacientului este foarte gravă, și foarte probabil, atunci când prezintă acele constante biologice, războiul e pierdut”, mai spune Oprea.

Sunt vorbe ce vin de la un militar de carieră, chirurg, care a participat la multe misiuni medicale în teatre de operații din Angola și Somalia.

Citeste si: Un bărbat aflat în izolare la domiciliu a plecat de acasă să se tundă şi a fost amendat de jandarmi cu 10.000 de lei

În mijlocul furtunii care a lovit acum România, generalul-maior în rezervă se pregătește pentru ce este mai rău- momentul în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienți pe a cărui viață o salvează.

Din spitalul cel mai lovit de coronavirus al României vine o altă mărturie cutremurătoare, cea a unui căpitan-medic la terapie intensivă.

Tânărul postează des pe facebook și descrie scene sfâșietoare din salonul în care lucrează. Spune că se simte ca la război.

”Mulți mi-au zis că sunt acolo în prima linie, am zâmbit pentru că eu știu că de fapt sunt în ultima, eu sunt ultima verigă, dincolo de mine nu mai este nimic, nu neapărat de mine, de medicii anesteziști, noi suntem cei care negociem cu Dumnezeu o clipă, o oră, o zi, rareori o săptămână, din viața pacienților noștri, o negociem!”, spune Mihai Alexandru Mărgineanu, căpitan-medic, specialist ATI.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citeste si: Alina, tânăra de 27 de ani care a murit de coronavirus, înmormântată fără rude. Părinții au ieșit la geam să vadă sicriul sigilat

Cadrele medicale din Italia deja trăiesc în acest război de două luni și anticipau asemenea zile cumplite.

Mauro D Ambrosio este asistent și lucrează la un spital din Milano.

Bărbatul a vorbit despre momentul în care medicii vor alege să ventileze pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire, chiar când numărul morților depășea 1000 în italia: ”Este o alegere foarte grea din punct de vedere etic, dar din punct de vedere clinic e posibilă, pentru că astfel îi oferi cuiva o șansă la viață, prin comparație cu alt bolnav ale cărui șanse sunt zero”.

Un alt focar de coronavirus în România este Deva. Și acolo a fost instituită conducere militară la spitalul din localitate, de unde se pare că a pornit contaminarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si